stappenmotor uit printer

Hardware die niet past in bovenstaande onderwerpen
Berichten: 3538
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: stappenmotor uit printer

Berichtdoor shooter » 16 Mrt 2021, 15:55

nee ik bedoelde strijen
en een stappenmotor kan ongeveer 200 stappen per seconde dus een delay van 5 is nog te doen, als je 1/2 staps dan kun je al 400 enz.
tja dyslexie dyscalculie en viaduct zijn moeijlijke woorden wel leuk dat je het zelf ontdekt wat je fout doet.
paul deelen
shooter@home.nl

Advertisement

Gebruikers-avatar
Berichten: 517
Geregistreerd: 15 Nov 2015, 11:54

Re: stappenmotor uit printer

Berichtdoor Gij Kieken » 16 Mrt 2021, 19:02

@ Leo
Nu kun je een keer proberen om met een potentiometer de snelheid te regelen.
Als dit lukt kun je sketch aanpassen met een Serial.println(potVal); om de waarde van je vertraging te bekijken.
Met MS1 ,MS2 ,MS3 kan je ook nog de step bepalen die je wenst.
Code: Alles selecteren
/*
  Date:     16/03/21
  Purpose:  A4988 Stepper Motor Control with potmeter 10K
            Connect 1-end to +5 volt the other to gnd,
            wiper to A0
*/

// defines pins numbers
const byte stepPin = 3;//Step pin to digital input D3
const byte dirPin = 4; //Dir pin to digital input D4
const byte potPin = A0;//Wiper to analog input A0

void setup() {
  pinMode(stepPin, OUTPUT);
  pinMode(dirPin, OUTPUT);
  digitalWrite(dirPin, HIGH);//Enables the motor to move in one direction
  pinMode(potPin, INPUT);//Dit hoeft niet maar is voor het gemak
}
void loop() {
  int potVal = analogRead(potPin);//Read the potmeter
  potVal = map(potVal, 0, 1023, 1, 500); //Map the value to (1 to 500)

  digitalWrite(stepPin, HIGH);
  delay(potVal);
  digitalWrite(stepPin, LOW);
  delay(potVal);
}

Gebruikers-avatar
Berichten: 33
Geregistreerd: 11 Dec 2019, 20:47

Re: stappenmotor uit printer

Berichtdoor LeoHam » 17 Mrt 2021, 18:39

Heren,
Ik heb de sketch van Gij geladen en dat werkt, natuurlijk zou ik zeggen.
Ik heb geprobeerd de MS1 t/m MS3 in de sketch te zetten, maar ik ben bang dat dat niet goed is:

/*
Date: 16/03/21
Purpose: A4988 Stepper Motor Control with potmeter 10K
Connect 1-end to +5 volt the other to gnd,
wiper to A0
*/

// defines pins numbers
const byte stepPin = 3; //Step pin to digital input D3
const byte dirPin = 4; //Dir pin to digital input D4
const byte potPin = A0; //Wiper to analog input A0
const byte MS1Pin = 8; // MS1 op A4988
const byte MS2Pin = 9; //MS2 op A4988
const byte MS3Pin = 10; //MS3 op A4988

void setup() {
pinMode(stepPin, OUTPUT);
pinMode(dirPin, OUTPUT);
pinMode(MS1Pin, HIGH);
pinMode(MS2Pin, HIGH);
pinMode(MS3Pin, HIGH);
digitalWrite(dirPin, HIGH); //Enables the motor to move in one direction
pinMode(potPin, INPUT); //Dit hoeft niet maar is voor het gemak
}
void loop() {
int potVal = analogRead(potPin);//Read the potmeter
potVal = map(potVal, 0, 1023, 1, 500); //Map the value to (1 to 500)

digitalWrite(stepPin, HIGH);
delay(potVal);
digitalWrite(stepPin, LOW);
delay(potVal);
}

Wat deed ik fout !

MVG
Leo

Gebruikers-avatar
Berichten: 517
Geregistreerd: 15 Nov 2015, 11:54

Re: stappenmotor uit printer

Berichtdoor Gij Kieken » 17 Mrt 2021, 22:35

Je hebt vergeten eerst de pinMode voor MS1..MS3 als output te zetten in de setup.
Code: Alles selecteren
void setup() {
pinMode(stepPin, OUTPUT);
pinMode(dirPin, OUTPUT);

pinMode(MS1Pin, OUTPUT);
pinMode(MS2Pin, OUTPUT);
pinMode(MS3Pin, OUTPUT);

digitalWrite(MS1Pin, HIGH);
digitalWrite(MS2Pin, HIGH);
digitalWrite(MS3Pin, HIGH);

digitalWrite(dirPin, HIGH); //Enables the motor to move in one direction
pinMode(potPin, INPUT); //Dit hoeft niet maar is voor het gemak
}

Maar eigenlijk hoef je dat niet in je programma te doen hoor.
In een vorig voorbeeldje (de Link die ik stuurde) staat een tabelletje hoe je de verschillende Step modes kan configureren.
Doe dat gewoon met drie jumper wires naar de +5volt of gnd voor de drie Ms pinnen en zoek zo wat voor jouw best is.
Als je geen draadje aansluit wordt de MS pin default naar gnd getrokken.
Als er nu niets is aangesloten staat ze in Full-step, ik zou beginnen met Half-step of Quater-te proberen.

Gebruikers-avatar
Berichten: 33
Geregistreerd: 11 Dec 2019, 20:47

Re: stappenmotor uit printer

Berichtdoor LeoHam » 18 Mrt 2021, 18:19

Heren,
Met de draadjes vanaf +5V maar MS1 en MS2 zie ik inderdaad de halve en de kwart stap.
De achtste stap is twee stapje en even wachten en weer twee stapjes.
Met de halve en de kwart stap draait de motor keurig alleen schokkerig.
Ik ergens gezien dat daar ook een oplossing voor is.
Men maakt dan gebruik van "case 1" t/m "case 4"
Alleen waar ik dat heb gezien weet ik niet.
Moet ik opzoeken.

Voor nu dank voor zover.

MVG
Leo

Gebruikers-avatar
Berichten: 517
Geregistreerd: 15 Nov 2015, 11:54

Re: stappenmotor uit printer

Berichtdoor Gij Kieken » 18 Mrt 2021, 18:37

Als je echt heel traag wilt draaien ,moet je eens opteren voor een andere stepper (steps per revolution) of eentje met gearbox (tandwieltjes).
Dan kan de stepper vlugger draaien maar door de overbrenging draait de uitgaande as trager en vlotter.
Hoeveel steps per rev is je stepper nu?

Gebruikers-avatar
Berichten: 33
Geregistreerd: 11 Dec 2019, 20:47

Re: stappenmotor uit printer

Berichtdoor LeoHam » 18 Mrt 2021, 18:58

Hallo Gij,
Het is een stroperijen uit een kassaprinter, daarvan heb ik geen specificaties.
Ik ga zoeken naar bipolair stropers met een gearbitreerd.
Dank voor de tip.
MVG
Leo

Gebruikers-avatar
Berichten: 517
Geregistreerd: 15 Nov 2015, 11:54

Re: stappenmotor uit printer

Berichtdoor Gij Kieken » 18 Mrt 2021, 19:01

Hoeveel toeren wil je eigenlijk per minuut?
In vroegere wasmachines zat een micromotor voor de programator.
In ovens met een spit zat ook een reductie motor.

Berichten: 3538
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: stappenmotor uit printer

Berichtdoor shooter » 18 Mrt 2021, 19:10

ik heb een stappenmotor liggen zonder tandwielen en de diameter is 4 millimeter, dus heel klein, maar heb ook nog allerlei andere maten in een bak
paul deelen
shooter@home.nl

Gebruikers-avatar
Berichten: 33
Geregistreerd: 11 Dec 2019, 20:47

Re: stappenmotor uit printer

Berichtdoor LeoHam » 18 Mrt 2021, 21:04

Heren,
Ik zou op mijn modelspoorbaan een molen willen laten draaien met een realistische snelheid en in de juiste richting.
Niet allen op mijn modelspoorbaan, maar ook op de modelspoorvereniging waar ik lid ben.
Omdat in de kop van een molen in schaal 1:87 weinig ruimte is voor de Unipolaire stappenmotor dacht ik aan de stappenmotortjes uit kassaprinters.
Diameter 1,5 tot 2 cm. Deze zijn bipolair. Ik heb één kleine en twee grotere.
Ik vind overal sketches voor de uni-polar stepper die je met een potmeter sneller of langzamer kunt laten draaien.
Ik heb geprobeerd deze sketch aan te passen voor mijn stepper, maar daarvoor ontbreekt mij de nodige kennis.
Dat is dus mislukt, helaas.
In mijn omgeving/directe kennissenkring is er niemand die mij hiermee kan helpen.

MVG
Leo

VorigeVolgende

Terug naar Overige hardware

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten