ESP output koppelen aan input als interrupt???

Hardware / electronica onderwerpen
Berichten: 78
Geregistreerd: 03 Okt 2014, 17:16

ESP output koppelen aan input als interrupt???

Berichtdoor ilioSS » 29 Feb 2020, 14:19

Hallo ,

Graag leg ik U het volgende op te lossen issue voor.

Om mijn slimme meter uit te lezen met de puls LED (oldschool) heb ik een Panasonic fotocell als werkende sensor aan een ESP8266 middels analog read.
Een dig. output gaat naar een tweede ESP8266 die deze input als interrupt verwerkt. Werkt prima.
Mijn wens om het geheel met slechts een ESP8266 af te kunnen stranden op het inlezen van de sensor analoog. Om toch de interrupt functie te gebruiken heb ik de output terug gekoppeld aan een input. Dit werkt echter niet.

Nu heb ik twee vragen,
1) waarom werkt analog read niet samen met interrupt op de ESP8266? ( ook niet zonder interrupt maar slechts als analogread werkt ook niet)
2) is het terug koppelen van bv. een output naar een input mogelijk?? ( kan ik zelf testen dat klopt maar ervaring van anderen is welkom) bij werkt de gegeven situatie niet.

Overigens werkt de puls uitlezing naar tevredenheid twee grafieken een van het momentele gebruik watt. en een cumulatief wattuur verbruik(pulsen)

Graag hoor ik met betrekking van de input/output en analog icm interrupt.

Met vriendelijke groet,
ilioSS

ps.e.e.a. is een afgeleide van A-Begginers guide to the ESP8266 op git-hub

Advertisement

Berichten: 3601
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: ESP output koppelen aan input als interrupt???

Berichtdoor shooter » 03 Mrt 2020, 11:40

Een interupt is digitaal en kan niet analoog want het kost tijd om een analoog pin te lezen.
je kunt overigens wel een analoge pin digitaal lezen hoor.
en een interupt routine kan alleen maar op een paar pinnen want dat is hardware.
paul deelen
shooter@home.nl

Berichten: 78
Geregistreerd: 03 Okt 2014, 17:16

Re: ESP output koppelen aan input als interrupt???

Berichtdoor ilioSS » 06 Mrt 2020, 17:15

Hallo shooter,
Hartelijk dank voor je reactie.
Digitaal de interrupt activeren dmv het ana signaal
Heb ik geprobeerd geen succes.

Op de een of andere manier word dan het volledige programma niet afgewerkt.
Ja op de esp32 hebben de gpio duidelijk hun gunctie/ beperkingen.
Hier heb ik rekening mee gehouden.
Ana gebruiken als dig input gaat bij mij niet op omdat het regestreren van de puls led van de slimmemeter slechts een zwak ana signaal geeft.
Ik ga nog kijken of ik de io wel correct gebruikt heb.
Groet ilioSS

Berichten: 78
Geregistreerd: 03 Okt 2014, 17:16

Re: ESP output koppelen aan input als interrupt???

Berichtdoor ilioSS » 06 Mrt 2020, 17:19

Hallo shooter,
Dit project is op de esp8266 ipv de abusievelijk genoemde esp32.
Nog al een verschil.
Groet ilioSS

Berichten: 3601
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: ESP output koppelen aan input als interrupt???

Berichtdoor shooter » 07 Mrt 2020, 12:08

als het signaal te zwak is zet er dan een schmitt trigger tussen om het mooi digitaal te maken, en ja er is verschil tussen beide, echter de elektronica blijft gelijk.
je moet een andere aansluiting gebruiken, maar de inetrupt zit op beide (wel digitaal trouwens.
vaak is het trouwens helemaal niet nodig om interupt te gebruiken want met Mega Hertz is tegenwoordig geen snelheid meer te snel.
zeker niet voor een simpele meter.
paul deelen
shooter@home.nl

Berichten: 78
Geregistreerd: 03 Okt 2014, 17:16

Re: ESP output koppelen aan input als interrupt???

Berichtdoor ilioSS » 08 Mrt 2020, 10:14

Hallo Paul shooter,
Ff recap. Als ik analog inlees op A0 dadycated analog pin dan wekt mijn verdere programma niet lees server functie. (Hoe kan ik mijn listing bijvoegen?)
Vandaar een tweede esp8266.
Idd meer Mh hogere snelheid tov arduino boards.
Een smittrigger geeft weer meer componenten. Ik wil juist alles met een boardje realiseren.
Ik ga nogmaals analog op hetzelfde board uit proberen. En opzoek naar hardware beschrijving van de io,s daar kan ook nog wel een addertje onder het grss zitten.
Bv Nicks Gammon beschrijving vsn de esp32
Is erg leerzaam.
Groet ilioSS

Ps keep you posted

Gebruikers-avatar
Berichten: 188
Geregistreerd: 22 Jan 2013, 16:40

Re: ESP output koppelen aan input als interrupt???

Berichtdoor zuid » 08 Mrt 2020, 11:00

dan werkt mijn verdere programma niet lees server functie.

Waarom zou de server functie niet werken?
Ik gebruik een esp8266 (WEMOS D1 R2) met daarop geprogrammeerd (o.a.) :
Het lezen van data via de P1 van de slimme meter.
Via een interrupt routine (digitaal) LED pulsen tellen kWh meter opbrengst PV installatie vastleggen.
Via webserver elke 10 seconden info aanbieden aan Android app voor live display gegevens.
Via webserver data op verzoek naar Laptop sturen.
Elk uur tellerstanden archiveren op aangesloten SD card.
Het tellen van de pulsen van de slimme meter combineren met de server functie zou dus m.i. probleemloos moeten werken.
m.v.g. Nico

Gebruikers-avatar
Berichten: 116
Geregistreerd: 23 Dec 2011, 00:11
Woonplaats: Enschede

Re: ESP output koppelen aan input als interrupt???

Berichtdoor bigred » 08 Mrt 2020, 12:45

Hou ook rekening met de io pinnen die voor wifi gebruikt worden, hier heb ik in het begin ook een poosje naar lopen zoeken:
Note: ADC2 pins cannot be used when Wi-Fi is used. So, if you’re using Wi-Fi and you’re having trouble getting the value from an ADC2 GPIO, you may consider using an ADC1 GPIO instead, that should solve your problem.
https://randomnerdtutorials.com/esp32-pinout-reference-gpios/
Ik vind het ook een ramp om een goede print te ontwerpen voor de ESP32, je moet echt alles op breadbord testen of al deze regeltjes uit je hoofd kennen :-)

ADC1_CH0 (GPIO 36)
ADC1_CH1 (GPIO 37)
ADC1_CH2 (GPIO 38)
ADC1_CH3 (GPIO 39)
ADC1_CH4 (GPIO 32)
ADC1_CH5 (GPIO 33)
ADC1_CH6 (GPIO 34)
ADC1_CH7 (GPIO 35)
ADC2_CH0 (GPIO 4)
ADC2_CH1 (GPIO 0)
ADC2_CH2 (GPIO 2)
ADC2_CH3 (GPIO 15)
ADC2_CH4 (GPIO 13)
ADC2_CH5 (GPIO 12)
ADC2_CH6 (GPIO 14)
ADC2_CH7 (GPIO 27)
ADC2_CH8 (GPIO 25)
ADC2_CH9 (GPIO 26)

Berichten: 78
Geregistreerd: 03 Okt 2014, 17:16

Re: ESP output koppelen aan input als interrupt???

Berichtdoor ilioSS » 08 Mrt 2020, 23:14

Hallo Nico,
Hartelijk dank voor je reactie.
Mijnsinziens is het analog inlezen op ana0 pin geen werkende combi.
Idd het boardje meekt geen connectie met mijn netwerk.
Jou setup begrijp ik is twee maal digital?
Hoe regestreer je de LED van de slimmemeter?

Bigred geeft bevestiging dat gebruik van io is niet altijd wat je verwacht dat het is.
Nico als jij de led analog inlees en toch netwerk verbinding kan maken heb ik nog iets iit te zoeken

M vr gr ilioSS

Gebruikers-avatar
Berichten: 188
Geregistreerd: 22 Jan 2013, 16:40

Re: ESP output koppelen aan input als interrupt???

Berichtdoor zuid » 09 Mrt 2020, 09:44

Even ter verduidelijking.
Mijn oplossing gaat uit van de P1 poort van de slimme meter.
Ik schreef abusievelijk LED voor de kWh PV opbrengst meter maar dat moet S0 zijn, dus ook digitaal.
De PV opbrengst wordt wel via een interrupt afgehandeld.
Bij de P1 poort wordt in de LOOP steeds gecontroleerd of er data is aangeboden.

De reactie van bigrid gaat uit van een ESP32. Info is dus niet van toepassing op een ESP8266,

Eerlijk gezegd snap ik niet waarom je een tweede ESP nodig zou hebben voor je project.
De digitale input van de sensor werkt kennelijk op een van de ESP boards.
Wat voegt de analoge input daar aan toe?
Een tweede ESP zou de analoge input digitaal moeten maken en deze aan esp aanbieden.
Echter die digitae info is daar al.

De specs. van een ESP8266 geven aan dat interrupt afhandeling op (bijna) alle pins mogelijk is.
Dat suggereert dat interrupt ook op de analoge input zou moeten werken (Niet zelf geprobeerd)
m.v.g. Nico

Volgende

Terug naar ESP Hardware

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast