buttonbox met meer doelen

Projecten die niet passen in bovenstaande onderwerpen
Berichten: 1
Geregistreerd: 24 Nov 2022, 11:59
Woonplaats: Velden

buttonbox met meer doelen

Berichtdoor bikerepairman » 24 Nov 2022, 13:11

Even wat achtergrond informatie:
Ik ben enige maanden geleden begonnen met Arduino toen ik via een kennis een set heb over genomen met diverse arduino's en toebehoren. zo'n 25 jaar geleden heb ik op school programmeren gehad in Pascal, C en assembler (x86). Na wat experimenteerwerk met arduino heb ik besloten om een buttonbox te maken met meerdere doelen. Door de beperkte vrije tijd kan ik niet uren per week/dag ermee bezig zijn, maar genoeg om wat leuks van te maken. Het wordt dus een project voor de langere termijn. Wel houdt ik het forum in de gaten om opmerkingen/vragen te stellen en te beantwoorden natuurlijk, als dit nodig is.

Wat wil ik in de buttonbox hebben:
* I2C LCD display 20x4, 1x Quad 7 segment display, 4 LED bars (PWM met LM3914 als driver; schakelaar om te kiezen tussen bar en dot), keypad 4x5, 4 toggle switches, 4 push buttons, 2 rotary encoders, 1 joystick module, 3 LED's voor 3 lagen functies(F1, F2,F3), 3 LED's (done, busy, fail) aangesloten op een Arduino mega.
* 1 Arduino mega voor sensoren (BMP280, DHT11, RFID lezer, 4 relais (met optocoupler) en andere in de toekomst.
* 1 Arduino Leonardo als HID (toetsenbord of joystick?) Input van schakelaars/buttons als keypress .
* 1 Arduino uno met ethernet shield voor koppeling met eigen webserver (ethernetshield misschien op Leonardo).

Arduino's worden met I2C in master-multi slave opstelling aangesloten.

De lcd, schakelaars, joystick en encoders werken op de mega als ik de sketch controleer met de serial console. Ik wacht nog op de LM3914 ic's die besteld zijn. De quad 7 segment display nog niet aan begonnen met aansluiten, gebeurt samen met de LED bars.

Ik heb bewust gekozen om de sensoren via een aparte arduino te laten lopen zodat deze gemakkelijker aangepast kunnen worden. Ook wil ik naar buiten toe aansluitingen maken om tijdelijk sensoren aan te sluiten. Dit geldt ook voor de koppeling naar mijn laptop en de ethernet aansluiting gebruik is dus of/of.

De functie lagen zijn als volgt bedacht:
F1 is intern, sensoren uitlezen en op LCD display, 7seg. display of LED bar(s) weergeven
F2 HID keyboard/joystick
F3 sensorwaarden pushen naar webserver.

Ook zal elke Arduino op de buttonbox een externe resetbutton krijgen.

Ik zal hierbij echt wel tegen probleempjes aanlopen, dat is te verwachten, maar omdat ik afzonderlijke functielagen gebruik verwacht ik dat deze geminimaliseerd worden. Het zijn dus eigenlijk drie dingen in een. Ik moet voor de volledigheid erbij vermelden dat mijn code op dit moment nogal spaghetti is geworden en nodig geoptimaliseerd moet worden.

Waar denken jullie dat ik tegen de grootste problemen/onmogelijkheden aanloop?
Dit om een en ander op voorhand te onderscheppen. Voor mij is het niet noodzakelijk om nu alles op een zo klein mogelijke footprint te krijgen, maar in de toekomst zal dit wel gebeuren.

Advertisement

Berichten: 3878
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: buttonbox met meer doelen

Berichtdoor shooter » 27 Nov 2022, 14:17

i2c is echt voor korte afstanden het heet niet voor niks om ic met elkaar te laten praten zoals een computer in een tv met een volumeregeling
zorg dat je goed in de gaten hebt welke timers waarvoor gebruikt worden en wat de software allemaal doet (dus houdt je aan 1 versie van de library) maak een schema waar je allerlei ics etc op aan sluit, en maak een schema hoe je dat in de software oplost zoals welke variabelen en hun scope etc.
paul deelen
shooter@home.nl

Terug naar Overige projecten

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Google [Bot] en 8 gasten