Simpel of onmogelijk?

algemene C code
Berichten: 2381
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: Simpel of onmogelijk?

Berichtdoor shooter » 12 Jul 2017, 13:02

Ja, dat kan je moet wel stroom en spanning meten en aan de hand daarvan kun je zelfs bepalen hoeveel speakers eraan hangen, en dus of je ze allemaal hebt aangesloten.
denk er wel aan dat het allemaal wisselstroom is en de arduino alleen DC kan meten.
je hebt de toon niet nodig en je kunt zelfs continu meten en dus gewoon direct zien of het goed is.
een simpeler manier is een vermogensmeter erin hangen, maar ja arduino is wel erg leuk natuurlijk.
paul deelen
shooter@home.nl

Advertisement

Berichten: 11
Geregistreerd: 10 Jul 2017, 15:24

Re: Simpel of onmogelijk?

Berichtdoor MarcelMS » 12 Jul 2017, 14:02

Het zijn 100 volt versterkers, dus de maximum uitgangsspanning is niet zo belangrijk.

De versterkers hebben zelf genoeg beveiligingen tegen kortsluitingen e.d.

De module ACS712 hoeft dus alleen maar een stroommeting te doen, ALS de 19khz
puls aanwezig is.

Het gaat mij er ook niet om om te weten hoeveel vermogen er loopt, maar of er
afwijkingen zijn in mijn stroom die door mijn luidsprekerkabel loopt.

Als dat aan de hand is, is er een kabelbreuk, of het niet functioneren van een luidspreker.

Vermogensmeting kan idd continu een waarde geven, maar dat is niet eens nodig.

Alhoewel................ ga me es verdiepen in een vermogensmeter met een arduino......

Berichten: 2381
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: Simpel of onmogelijk?

Berichtdoor shooter » 17 Jul 2017, 19:59

nou ja het gaat eigenlijk niet om het vermogen, maar je kunt de aangesloten weerstand uitrekenen als je de spanning en de stroom hebt, en dus het aantal speakers kun je dan uitrekenen, of als deze anders is geworden kun je daar een signaaltje opzetten.
paul deelen
shooter@home.nl

Berichten: 11
Geregistreerd: 10 Jul 2017, 15:24

Re: Simpel of onmogelijk?

Berichtdoor MarcelMS » 19 Jul 2017, 07:42

En als ik spanning ga meten,meet ik dan RMS of Piekwaarde's? of beide? is nu vroeg trouwens, dus kan hele domme vraag zijn.

Marcel

Berichten: 2381
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: Simpel of onmogelijk?

Berichtdoor shooter » 19 Jul 2017, 10:22

dat ligt meer aan de software dan aan de hardware, bij muziek zou ik RMS pakken, maar eigenlijk maakt het niet uit, een gemiddelde zal ook wel werken, als je beide (stroom en spanning) maar hetzelfde meet.
paul deelen
shooter@home.nl

Berichten: 11
Geregistreerd: 10 Jul 2017, 15:24

Re: Simpel of onmogelijk?

Berichtdoor MarcelMS » 27 Jul 2017, 21:04

Ik ben alweer een heel stuk verder.

Hierna eerst maar es ff begonnen met mijn hardware gedeelte, iets tastbaarder.

Heb inmiddels een pro mini, die nu nog hello world! zegt, en een ander pro mini, die mijn
toongenerator, een ad9850 aanstuurt, vastgesoldeerd. (en eerst wel ff stukje voor stukje
geprobeerd op een breadboard)

Ook heb ik de ad9850 veiligheidshalve goed nagemeten op een mooi sinusvormig signaal,
en voorzien van een 1 op 1 audiotrafotje aan de uitgang om er voor te zorgen dat het meetsysteem
niet echt fysiek contact maakt met mijn audio-ingang.
Het geheel is ingesteld op een 21khz frequentie.

Morgen wil ik de ene pro mini de andere laten starten.

Pas als ik wil meten hoeft de eerste mini de andere van voedingsspannig voorzien, d.m.v. een
transistorschakeling. En als de 2e mini spannig krijgt, dan gaat de eerste de stroom die door
de stroomsensor loopt weer meten, en wil ik de transistor daarna weer af laten schakelen.

Ik hoop dat ik te volgen ben.

Want nu komt mijn code vraag: Bij het opstarten van het systeem wil ik een "0 meting"
uitvoeren, dit is het moment waarvan ik zeker weet dat alles goed is aangesloten.

Dus hoeveel stroom loopt er door de voedingskabel op het moment dat alles is aangesloten?

Maar zit me af te vragen waardat ik deze meting het beste kan doen in de software. Het is een variabele
waarde die per dag kan verschillen, maar het is een vaste waarde in het programma....

In de loop lijkt me geen slim idee, want die word iedere x weer opnieuw doorlopen
Dan blijft in mijn ogen de set-up over, of voor de set-up, of zie ik dit verkeerd?

Ik hoop snel een reactie terug te krijgen.

Marcel

Gebruikers-avatar
Berichten: 4828
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: Simpel of onmogelijk?

Berichtdoor nicoverduin » 27 Jul 2017, 23:36

Gewoon een aparte functie maken die de sinus en meting doet. Die kan je dan aanroepen vanaf de setup en daarna in de loop
Docent HBO Software Engineering, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Berichten: 11
Geregistreerd: 10 Jul 2017, 15:24

Re: Simpel of onmogelijk?

Berichtdoor MarcelMS » 17 Aug 2017, 08:02

En zou een ohmmeting op de 0 doorgang van de sinus ook te regelen zijn met sofware in een arduino?

Dan loopt er immers geen stroom, maar is er wel weerstand R.
Spanning U is ook wel te meten.

Hieruit is I te berekenen, en P=UxI, dus vermogen.

Gewooon een wild idee van me.....

Gebruikers-avatar
Berichten: 4828
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: Simpel of onmogelijk?

Berichtdoor nicoverduin » 17 Aug 2017, 18:58

Volgerns mij kun je geen weerstand meten zonder stroom........
Docent HBO Software Engineering, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Berichten: 11
Geregistreerd: 10 Jul 2017, 15:24

Re: Simpel of onmogelijk?

Berichtdoor MarcelMS » 19 Aug 2017, 12:03

Ik ken de wet van Ohm, en weet dat er zonder spanning en stroom geen ohmmeting mogelijk is.

Maar als de sinus van een audiosignaal door de 0 gaat, is het dan mogelijk om een AC ohmmeting uit te voeren met
een Arduino? 5 volt is voldoende maar uit een arduino is dat dc spanning.

Door de meting uit te voeren op dat moment is er 24/7 controle mogelijk toch?

Nu nog zien om een sinusspanning te maken met een arduino

VorigeVolgende

Terug naar C code

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast