Master voor een slave stationsklok.

algemene C code
Gebruikers-avatar
Berichten: 64
Geregistreerd: 02 Okt 2015, 22:31

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor bossie » 13 Okt 2017, 01:51

Koepel schreef:Wanneer je de diode er af soldeert, dan kun je er een gewone batterij in doen. Dat is veel veiliger.
De diode is die oranje cilinder met zwarte streep, tussen de grote chip en het "VCC" label.
Mooi verhaal!
Maar waarom, met een nieuwe batterij, wil ie toch niet blijven doorlopen?
Dat is mij volkomen onduidelijk.

Advertisement

Gebruikers-avatar
Berichten: 1452
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor Koepel » 13 Okt 2017, 09:01

Ja, dat is ook onduidelijk voor mij.

Hij zou natuurlijk door moeten lopen, of misschien klopt de code niet.
Als er verkeerde DS3231 in de omloop zijn, kun je me daar een link van geven ?

Met de oudere RTC chips zoals de DS1307, dan was er een X-tal nodig. Die waren vaak zo goedkoop, dat het soms niet werkte. De DS3231 heeft een intern X-tal, dus de DS3231 heeft alleen maar spanning nodig en dan werkt het.

Gebruikers-avatar
Berichten: 64
Geregistreerd: 02 Okt 2015, 22:31

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor bossie » 13 Okt 2017, 09:36

Nou ik ben nog ff wat verder gaan zoeken.
Pin 14 van het 3231 IC is de Vbatt+ pin.
En daar staat netjes spanning op als de vcc is los gekoppeld en als de batt in de houder zit.
Dus ik heb met 100% zekerheid dat het IC op mijn shield defect is.
Het wordt dus even wachten totdat Ali levert.
Wordt vervolgd.

Deze module heb ik 2 jaar geleden aangeschaft en die heeft netjes twee jaar in de verpakking gelegen.
Dus ik vermoed dat hiij met defect is geleverd.
Hij gaat nu de kliko in.

Berichten: 2252
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor shooter » 13 Okt 2017, 10:24

jullie hebben allemaal gelijk, de VBat wordt pas gebruikt, als deze reeds aangesloten was, of als je naar het adres schrijft. zie de datasheet.
Op Vbat kan het zijn dat de oscillator stopt dat heet data retention, dan krijg je dus de oude tijd, want de oscillator draait niet. EOSC (address 0Eh en dan bit 7)

Als je inderdaad een module hebt met een laadcircuit, dan helpt het goed als je de batterij ontdoet van laadcircuit etc, want door de zeer kleine stroom blijft VCC aan staan en daardoor kan de IC niet zien wat er aan de hand is met de voeding, en dus onverklaarbare dingen.
paul deelen
shooter@home.nl

Gebruikers-avatar
Berichten: 64
Geregistreerd: 02 Okt 2015, 22:31

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor bossie » 14 Okt 2017, 12:14

shooter schreef:Op Vbat kan het zijn dat de oscillator stopt dat heet data retention, dan krijg je dus de oude tijd, want de oscillator draait niet. EOSC (address 0Eh en dan bit 7)

Ai, dit is heftig.
Hoe kan ik dat effect vermijden?
Hoe benader ik dat adres en moet bit 7 1 of 0 zijn?

Trouwens ik kom er net achter dat als ik de Aruino reset met het knopje naast de USB connector, dat ik dan precies het zelfde verschijnsel heb.
Dan blijft de VCC van de DS3231 gewoon in takt.
Ik ben nog evenbij de eerste versie van de klok gaan kijken.
Zelfde UNO en een RTC die gelijk bij de zelfde aanbieder is gekocht.
Dus waarom de ene dit doet en de andere niet is mij een volkomen raadsel.

Berichten: 2252
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor shooter » 15 Okt 2017, 19:17

Er is een verschil tussen de datasheet, en jouw schema. Haal de onnodige spul van de shield af zoals een laadcircuit, zorg ervoor dat de spanningen volgens de datasheet zijn, en niet zoals verteld bij de sheet. Controleer ze met je meter, er zou een diode kapot kunnen zijn, maar ik geloof nooit dat het IC kapot is.
Een reset gaat en naar de UNO ingang en wellicht ook naar de DS3231 (om deze uit de slaapstand te halen, dat ligt aan het shieldje.
het adres kun je gewoon een byte naar toe schrijven (dus eerst het byte lezen dan een bit veranderen en terugschrijven.
paul deelen
shooter@home.nl

Gebruikers-avatar
Berichten: 64
Geregistreerd: 02 Okt 2015, 22:31

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor bossie » 15 Okt 2017, 21:30

Jammer maar geen gewenst resultaat.
Na een Arduino reset reset ook de 3231.

Gebruikers-avatar
Berichten: 64
Geregistreerd: 02 Okt 2015, 22:31

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor bossie » 21 Okt 2017, 15:28

Zo net een nieuwe 3231 binnen gekregen en van een CR2032 knoopcel voorzien.
De module aangesloten en 'op tijd' gezet.
Resultaat na een reset, het zelfde.
De klok keert terug vaan de intieële tijd instelling.
Met andere woorden de 3231 loopt niet op de batterij door.


LEKKER STUPID VAN MEZELF

In de setupsectie staat het volgende:
Code: Alles selecteren
// Setup sectie.
void setup() {
/* onderstaand 1 keer laten meecompileren uploaden, dan uitcommenten.
Weer compileren en dan uploaden.
De klok hoef je maar 1 keer gelijk te zetten.
*/

/*
   Clock.setSecond(00); //Set the second
   Clock.setMinute(34); //Set the minute
   Clock.setHour(15);   //Set the hour
   Clock.setDoW(07);    //Set the day of the week // 01=zo, 02=ma,03=di,04=wo,05=do,06=vr,07=za
   Clock.setDate(21);   //Set the date of the month
   Clock.setMonth(10);  //Set the month of the year
   Clock.setYear(17);   //Set the year (Last two digits of the year)
   EEPROM.write(0,1);   // Set Zomertijd (0,1) / Wintertijd (0,0)
*/
}

En als je dat laatste niet doet, dan zal hij altijd naar de instelling van de geprogrammeerde init terugkeren.

Stupid, stupid, stupid.

Gebruikers-avatar
Berichten: 4608
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor nicoverduin » 21 Okt 2017, 16:22

Welnee.... de komende jaren kun je deze vraag voor nieuwe TS’ers beantwoorden:) of dacht je dat jij de eerst en laatste was:)
Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Gebruikers-avatar
Berichten: 64
Geregistreerd: 02 Okt 2015, 22:31

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor bossie » 21 Okt 2017, 17:57

nicoverduin schreef:Welnee.... de komende jaren kun je deze vraag voor nieuwe TS’ers beantwoorden:) of dacht je dat jij de eerst en laatste was:)
Nou weet je wat het is Nico, ik vind het stom van mezelf.
En het liefst zou ik me heel erg diep ergens in een hoekje gaan zitten schamen.
Want ik kan er niet tegen dat ik zoiets triviaals ben vergeten.
Ik heb nl toen ik met die stationsklok bezig was begin 2016 het zaakje hier in Hoofddorp afgekoppeld en in Haarlem weer aangesloten.
Dat ging toen prima, de klok(DS3231) had geen tik gemist.
En het staat notabene in het commentaar dat het zo moet, en ruim een jaar daarna duik ik pontificaal in die val.

Maar het zal wel met de leeftijd te maken hebben, denk ik.

grt Piet.

VorigeVolgende

Terug naar C code

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten