Master voor een slave stationsklok.

algemene C code
Gebruikers-avatar
Berichten: 64
Geregistreerd: 02 Okt 2015, 22:31

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor bossie » 27 Feb 2016, 18:10

Gij Kieken schreef:Ben je zeker van je klok?
Gebruikelijk zijn die dingen ofwel A B C gestuurd ofwel halve minuut gepolariseerd.
Hou ook rekening dat je, ik dacht mij te herinneren, een puls trein moet of kunt sturen in de laatste +-5min. voor uur,
en dit om de mogelijk te geven voor gelijkzet eenheid.
Neen zo'n aandrijving heeft deze dus niet.

Ik laat de pulsgever 30 keer een negatieve op de oneven en afwisselend op de even minuten een positieve puls naar de klok sturen.
Dat doe ik door iedere minuut de LM18200 motorshield op de PWM ingang een hoog aan te bieden en dan tevens bij de oneven minuten de DIR(ection) ingang ook hoog te zetten.
Hierdoor keert de polariteit aan de uitgang van de motorshield om.

grt Piet.

Advertisement

Berichten: 2179
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor shooter » 27 Feb 2016, 18:17

ja ik kom zeker een keer aan, je was dus nog maar net op TIJD met de klok.

even zijspoortje: ken je het programma BAHN, is een simulatie van trams in een stad?
paul deelen
shooter@home.nl

Gebruikers-avatar
Berichten: 64
Geregistreerd: 02 Okt 2015, 22:31

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor bossie » 27 Feb 2016, 18:30

shooter schreef:ja ik kom zeker een keer aan, je was dus nog maar net op TIJD met de klok.

Ja maar dat was ingecalculeerd hoor, het had ook een maand eerder gekund.
De klok heeft hier thuis een maand staan draaien en geen slag gemist, dus het concept was betrouwbaar.
Maar ik ben sinds november met verschillende programma's en hardware aan het prototypen geweest.

En dat langskomen, ja als je in de buurt bent moet je dat zeker even doen.
Check wel de openingsdagen en tijden, want we zijn een te klein museum om permanent open te zijn.
En met te klein bedoel ik te weinig vrijwilligers en sommige dagen is er helemaal geen bezetting.
Want dan worden er ritten gereden met onze historische bussen.
Maar op de op de site aangekondigde openings dagen zijn we ook werkelijk open.

shooter schreef:even zijspoortje: ken je het programma BAHN, is een simulatie van trams in een stad?

Neen dat ken ik niet, maar ik moet er ook meteen bij vertellen dat ik een laptop heb die niet echt geschikt is om zware grafische dingen te draaien.
En dat zijn dit soort simulatoren vaak wel.

grt Piet.

Gebruikers-avatar
Berichten: 188
Geregistreerd: 15 Nov 2015, 11:54

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor Gij Kieken » 27 Feb 2016, 20:15

Fijn dat alles keurig draait,(werkt).

Berichten: 2179
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor shooter » 29 Feb 2016, 20:32

http://www.jbss.de/

bahn is maar heel klein.
je kunt de demo gewoon proberen, werkt zelfs in XP etc.

je kunt er ook zelf een hele cyclus in maken en dan op een scherm laten draaien.
leuk voor een tentoonstelling
paul deelen
shooter@home.nl

Gebruikers-avatar
Berichten: 64
Geregistreerd: 02 Okt 2015, 22:31

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor bossie » 29 Feb 2016, 21:58

Hoi Paul,
Ik heb net een klein uurtje zitten pielen, ik moet bekennen het is mooi gemaakt.
Maar ik vind het niet zo erg aantrekkelijk om te spelen.
Maar dat komt omdat ik niets zie in het concept spelletjes op de computer.

grt Piet.

Gebruikers-avatar
Berichten: 64
Geregistreerd: 02 Okt 2015, 22:31

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor bossie » 12 Okt 2017, 11:17

Toch gisteren achter iets heel raars gekomen.
Na een stroomonderbreking liep de klok achter.
Ik heb ontdekt dat de klok na een stroomonderbreking kennelijk de in eerste instantie in de RTC opgeslagen tijd en datum ophaalt.
En ik dacht altijd dat als er een stroomonderbreking is, de backupbatterij er voor zorgt dat de RTC 'doorloopt'
Of maak ik daar een denkfout?
Ik gebruik een RTC 3231 die zo is aangesloten:

+5V (or 3,3V depending ontype)
GND
SCL (I2C clock pin ) ----> to Analog 4
SDA (I2C data pin ) ----> to Analog 5

Ik ben benieuwd naar de reakties.
grt Piet.

Gebruikers-avatar
Berichten: 1306
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor Koepel » 12 Okt 2017, 22:29

Ja natuurlijk loopt die klok op de batterij gewoon. Dat is nu net de bedoeling ;)

De DS3231 is erg nauwkeurig, maar de zomer- en wintertijd omschakeling heeft hij niet.
Hij werkt ook op 5V.

SDA is A4 op een Arduino Uno.
SCL is A5 op een Arduino Uno.
https://www.arduino.cc/en/Reference/Wire
Dat is dus net andersom dan wat jij beschrijft.

Kun je een link geven naar de DS3231 module die jij hebt ? Sommige modules zijn bedoeld voor een oplaadbare batterij.

Gebruikers-avatar
Berichten: 64
Geregistreerd: 02 Okt 2015, 22:31

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor bossie » 12 Okt 2017, 22:36

Koepel schreef:Ja natuurlijk loopt die klok op de batterij gewoon. Dat is nu net de bedoeling ;)

Dacht ik ook.
Koepel schreef:De DS3231 is erg nauwkeurig, maar de zomer- en wintertijd omschakeling heeft hij niet.
Hij werkt ook op 5V.
Advies van fabrikant is op 3.3v.
Koepel schreef:SDA is A4 op een Arduino Uno.
SCL is A5 op een Arduino Uno.
https://www.arduino.cc/en/Reference/Wire
Dat is dus net andersom dan wat jij beschrijft.

Was ik inmiddels ook achter, ik had een oud source comment hier gezet.
Koepel schreef:Kun je een link geven naar de DS3231 module die jij hebt ? Sommige modules zijn bedoeld voor een oplaadbare batterij.

Ik gebruik deze
LINK

Heb inmiddels op het internet een aantal postings gezien met het zelfde effect, veroorzaakt door een defecte chip op de module.
Dus ik ga een andere proberen.

Gebruikers-avatar
Berichten: 1306
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: Master voor een slave stationsklok.

Berichtdoor Koepel » 12 Okt 2017, 22:57

Wanneer je een 5V Arduino board gebruikt, zoals de Arduino Uno, dan liever de DS3231 ook op 5V gebruiken. Wanneer de VCC 3.3V zou zijn en dan alsnog de SDA en SCL aan een 5V Arduino board hangen, dat is geen ideale situatie.

Oef! :o Dat is dus zo'n module die ik bedoel. Die sloopt de batterij :evil:

Vanaf VCC gaat het naar een weerstand van 200 Ω en dan naar een diode en dan naar de batterij.
Wanneer je er een gewone batterij in stopt, dan die batterij opgeladen, en daar is die batterij niet voor gemaakt.
Wanneer je er een oplaadbare batterij in stopt, dan wordt die opgeladen met een te hoge spanning (bij 5V) en wordt de oplaadbare batterij alsnog gesloopt.

Daarom staat er tegenwoordig bij, dat die module voor 3.3V is. Dan wordt de batterij minder agressief gesloopt.

Wanneer je de diode er af soldeert, dan kun je er een gewone batterij in doen. Dat is veel veiliger.
De diode is die oranje cilinder met zwarte streep, tussen de grote chip en het "VCC" label.

Heb je wel eens op AliExpress gekeken ? Dezelfde zooi, maar dan goedkoper. En betalen met iDeal. Diezelfde foute module op AliExpress: https://www.aliexpress.com/item/DS3231-AT24C32-IIC-Module-Precision-Real-Time-Clock-Memory-Module/32832984410.html

VorigeVolgende

Terug naar C code

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast