Statische elektriciteit

Arduino specifieke Software
Gebruikers-avatar
Berichten: 11
Geregistreerd: 11 Dec 2019, 20:47

Statische elektriciteit

Berichtdoor LeoHam » 29 Dec 2019, 17:28

Hallo forumleden,

Ik heb een "Arduino Uno" en heb gemerkt dat wanneer het grote IC op mijn"Funduino Uno" aanraak dat de Arduino schakelt alsof ik een drukknop indruk.
Wat kan ik hieraan doen ?
"Een originele" "Arduino Uno" kopen ?
Of zij er andere mogelijkheden ?

MVG
Leo

Advertisement

Gebruikers-avatar
Berichten: 2399
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: Statische elektriciteit

Berichtdoor Koepel » 29 Dec 2019, 18:45

Laat je sketch zien en vertel hoe alles is aangesloten (of laat een schema zien).

Een digitale ingang is zo hoogohmig, dat hij alles oppikt, dus ook als je vinger in de buurt komt.
De goedkope clones hebben dezelfde ATmega328P microcontroller. Voor zover ik weet bestaat van die microcontroller geen namaak. Alleen de andere componenten zijn goedkoper. Ze zetten er dan goedkope condensators op, een goedkoop drukknopje en laten misschien zelfs hier en daar een condensator weg. Meestal merk je daar weinig van.

Een Funduino Uno is niet goedkoop, maar zo op het zicht ziet het er netjes uit.
https://shop.funmetelectronica.nl/product/boards/funduino-uno-r3/

Om te testen, of voor een klein projectje kun je iets kopen dat minder kost.
Op AliExpress kun je een Uno clone kopen tussen de 3 en 4 euro (inclusief verzendkosten).
Voor de goedkope clones heb je een extra driver nodig: http://www.wch.cn/downloads/CH341SER_EXE.html.

Voor 5 euro heb je een ESP32 boardje. Dat is een Arduino-compatible met Wifi. Die vraagt soms een piek 250 mA, maar het is ook een stuk sneller.
Ik en anderen hadden een paar maanden geleden problemen met het uploaden van een sketch bij de ESP32 en ESP8266. Maar er zijn allerlei updates voorbij gekomen, en nu werkt het wel.

Gebruikers-avatar
Berichten: 421
Geregistreerd: 15 Nov 2015, 11:54

Re: Statische elektriciteit

Berichtdoor Gij Kieken » 29 Dec 2019, 22:35

Jouw schets tonen zoals Koepel reeds vermeld,
INPUT_PULLUP (intern of extern) om zwevende ingangen te voorkomen.

Gebruikers-avatar
Berichten: 11
Geregistreerd: 11 Dec 2019, 20:47

Re: Statische elektriciteit

Berichtdoor LeoHam » 31 Dec 2019, 15:45

Heren,

Ik heb er geen verklaring voor, maar. . . . . . het probleem doet zich niet meer voor.
Wat er de oorzaak van was of waarom het zich nu niet meer voor doet, weet ik echt niet.
De omstandigheden zijn, volgens mij, nu niets anders als toen ik er last van had.

Dit is de schets:

/*
* Sporwegovergang met 2 knoppen + 1 slagboom zonder signalering
*/

#include <Servo.h> // bibliotheek servo

Servo myservo; // we noemen de servo myservo
int knop1 = 2; // knop1 op pin 2
int knop2 = 3; // knop2 op pin 3
int toestandknop1 = 0; // de toestand van knop1 is een variabele
int toestandknop2 = 0; // de toestand van knop2 is een variabele
int pos = 0; // de positie van de servo is een variabele


void setup() {
pinMode (knop1, INPUT); // knop1 is een INPUT
pinMode (knop2, INPUT); // knop2 is een INPUT
myservo.attach(9); // de servo is verbonden met pin 9
}


void loop()
{
toestandknop1 = digitalRead(knop1); // lees knop1
toestandknop2 = digitalRead(knop2); // lees knop2
if (toestandknop1 == HIGH) { // als knop1 wordt ingedrukt
myservo.write(80);

delay(15); // wacht tot de servo er is
} else if (toestandknop2 == HIGH) { // als knop2 ingedrukt wordt doe iets anders..
myservo.write(180); // ga naar positie 0
delay(15); // wacht tot de servo er is
}
}

Deze schets is van Fun met Electronica.
Ik heb de schets hier en daar aangepast, zodat ik een spoorovergang met spoorbomen mee kan gaan toepassen op mijn odelspoorbaan.
Alleen moeten er nog de knipperlichten bij, maar daar was ik al mee bezig.
Dat lukte nog niet zo best.

MVG
Leo

PS,
Fijne jaarwisseling en een gezond 2020 voor alle forumleden. :lol:

Gebruikers-avatar
Berichten: 421
Geregistreerd: 15 Nov 2015, 11:54

Re: Statische elektriciteit

Berichtdoor Gij Kieken » 31 Dec 2019, 16:17

Hey LeoHam,
Zoals je shets nu is zijn je ingangen zwevend en kunnen allerlei stoorsignalen oppikken.
Met je knoppen schakel je naar de +5 volt, m.a.w. als je de knop indrukt krijgt de lijn 5 volt.
Als je de knop los laat kan er van alles op de lijn zitten ,zowel de toestand Hoog of Laag of voortdurend veranderen ,zeker als er een trein passeert.
Het gemakkelijkst om dat op te lossen is een Pull_Down weerstand gebruiken bij elke gebruikte knop.
Dus je knoppen ,
-een kant aan de +5volt (Als het 5volt Arduino's zijn anders is het +3.3volt)
-de andere kant aan je digitale ingang en ook via een weerstandje (1K, 4k7, 10K maakt niet uit)aan massa
dit zorgt ervoor als je de knop loslaat het zeker LOW (0volt) is.

Gebruikers-avatar
Berichten: 11
Geregistreerd: 11 Dec 2019, 20:47

Re: Statische elektriciteit

Berichtdoor LeoHam » 31 Dec 2019, 16:44

Hallo Gij Kieken,

Dat met de weestandjes bij de schakelaar had ik ook, alleen precies anders als jij aangaf.
Ik heb 2 10K weerstanden nu met de schakelaar direct aan de MIN en de weerstand naar de PLUS.
2 x HIGH veranderd in 2 x LOW

Dat werkt ook, dus beter ?

Dank voor je tip :P

MVG
Leo Hamelinck

Gebruikers-avatar
Berichten: 421
Geregistreerd: 15 Nov 2015, 11:54

Re: Statische elektriciteit

Berichtdoor Gij Kieken » 31 Dec 2019, 18:03

Fijn dat het beter werkt.
Nu kun je nog i.p.v. de uitwendige weerstanden, deze gebruiken in de Arduino.
In de setup doe je dat zo

pinMode (knop1, INPUT_PULLUP); // knop1 is een INPUT
pinMode (knop2, INPUT_PULLUP); // knop2 is een INPUT

Met b.v. #define kun je in de declaraties ook iets doen met de weinig betekende HIGH & LOW
#define WEL_INGEDRUKT LOW
#define NIET_INGEDRUKT HIGH
Je zou ook PUSHED en RELEASED kunnen gebruiken of wat jouw het best schikt, de HOOFDletters dienen om aan te duiden dat het constanten zijn (je bent er vrij in dat toe te passen, kwestie van afspraken)
Dit zou dan b.v. resulteren in
if (toestandknop1 == PUSHED) { // als knop1 wordt ingedrukt
de rest moet je zelf aan passen als je het duidelijker vindt.
Vervolgens proberen Debounce antie dender toe te passen in je schets
Voorbeeldjes daarvan vind je genoeg,

Berichten: 3066
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: Statische elektriciteit

Berichtdoor shooter » 31 Dec 2019, 18:16

ja dat pull_up is beter, weliswaar tegen de logica in, maar als de schakelaar dicht is dan wordt een input naar GND gestuurd. anders is het deplus via een grote weerstand.
Dat is om dezelfde reden dat een veiligheidsschakelaar normaal aan staat (NC) .
je kunt dan zelfs EN een weerstand gebruiken en een PULL_UP tegelijk gebruiken.
paul deelen
shooter@home.nl

Gebruikers-avatar
Berichten: 11
Geregistreerd: 11 Dec 2019, 20:47

Re: Statische elektriciteit

Berichtdoor LeoHam » 31 Dec 2019, 18:35

Hallo Heren,

Dit is leerzaam :idea:
Ik ga er volgend jaar direct mee aan de slag :lol:

Dank tot zover.
Fijne jaarwisseling en een gezond 2020

MVG
Leo Hamelinck

Terug naar Arduino software

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten