Aansturen 3x 27 watt ledbalken.

Hardware die niet past in bovenstaande onderwerpen
Berichten: 340
Geregistreerd: 23 Okt 2016, 20:29

Aansturen 3x 27 watt ledbalken.

Berichtdoor benvo » 27 Okt 2016, 19:38

Hallo allemaal,

Het is mijn bedoeling om middels een Arduino Mega drie led balken van 27 watt elk te bedienen. Dit zou moeten gebeuren via een RTC 1307 clock die ik wil gebruiken als timer. Het gaat om drie balken die afzonderlijk aangestuurd moeten worden.
Elke afzonderlijke balk werkt op 12 V en heeft 27 leds van 1 watt per stuk.

Nu mijn vraag: Ik moet hiervoor bestellen NPN Mosfets en weerstanden, de laatste om tussen de Transistoren en de Arduino te zetten. Welke waardes zouden de Mosfets en weerstanden moeten hebben? Hoe kan je zoiets eigenlijk berekenen?

Alvast dank voor uw hulp.

Advertisement

Gebruikers-avatar
Berichten: 5043
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: Aansturen 3x 27 watt ledbalken.

Berichtdoor nicoverduin » 27 Okt 2016, 20:25

Je gaat 27W per balk afnemen en bij 12V is dat 27/12 = 2 en een beetje Ampere.
Dus gewoon een Logic Mosfet (NPN heeft met transistoren te maken). Dick best heeft er zat : https://www.eoo-bv.nl/mosfets-logic-lev ... l1404.html. Deze kan met gemak ruim 10A hebben en ik heb er nog wel eens 35A doorheen gejakkert (140A bij 4 parallel en een stevige driver).
Houdt wel rekening met een koelelement. Dat een mosfet veel stroom aankan betekent niet dat bij een lagere stroom hij niet warm wordt
Dit kan ook interessant zijn voor je.http://www.homemade-circuits.com/2013/0 ... ed-is.html
Weerstand mag gerust iets van 47 ohm zijn. Niet te hoog want je hebt drive current nodig
Docent HBO Technische Informatica, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Gebruikers-avatar
Berichten: 2655
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: Aansturen 3x 27 watt ledbalken.

Berichtdoor Koepel » 27 Okt 2016, 23:25

Graag een DS3231 gebruiken als RTC.
Die is nauwkeuriger en eenvoudiger in gebruik (het kristal zit ingebakken in de chip) en geeft minder problemen.

Is het nodig om de lichtbakken te dimmen ? Of zet je ze alleen maar af en toe aan en uit ?
De PWM frequentie van analogWrite() op een Arduino Uno is ongeveer 500Hz. Dat is gelukkig een lage frequentie en meestal geen probleem voor de capacitieve werking van de gate van de mosfet. Die kan soms 1nF zijn.
Ik zou bijvoorbeeld de weerstand van de Arduino naar de gate niet lager maken dan 150 ohm, om piekstromen te voorkomen.

Berichten: 340
Geregistreerd: 23 Okt 2016, 20:29

Re: Aansturen 3x 27 watt ledbalken.

Berichtdoor benvo » 28 Okt 2016, 18:36

Het is inderdaad de bedoeling dat de balken en met een verschillende lichtintensiteit gebruikt worden maar ook dat ze gedimd kunnen worden.
Mijn balken voed ik niet via de Arduino ze hebben een eigen voeding 12V 8A. Daar moeten 3 balken toch op kunnen draaien. De bedoeling is dat de Arduino de PWM aansturing verzorgt.

Deze mosfets en weerstanden heb ik nog: bruikbaar? IRLB8721 TO-220 30 V 62A en 220 Ohm weerstanden.

Inderdaad las ook ik over de DS3231 maar te laat voor mij, de RTC is al in bestelling.



Iemand op het Aquarium forum waar ik ook op zit vertelde het volgende:

"Het is niet verstandig om een transistor te gebruiken tussen de voedingslijnen van deze JMB balken.
Je zou namelijk de stroombegrenzer die erin zit kunnen beschadigen en dan is het afgelopen met je balken."

Hoe denken jullie hierover?

Dank voor jullie reacties tot nu toe!

Gebruikers-avatar
Berichten: 2655
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: Aansturen 3x 27 watt ledbalken.

Berichtdoor Koepel » 28 Okt 2016, 20:11

Dat zijn ook logic-level mosfets, bij 4.5V gate spanning zijn ze 13mOhm. Dat lijkt me prima voor 2 of 3 ampere.
Hij heeft wel 1nF gate capacitance en nog 110pF reverse capacitance. Dat is nog best veel.
De 220 ohm met de 1nF, dat op zich is een filter van een paar honderd kHz. Geen probleem dus.

Je kunt nog 10k weerstanden van de gate (voor of na de 220 ohm) naar GND toevoegen. Op die manier blijft alles uit (de gate blijft laag), als je de Arduino aan zet.

Lopen er draden of kabels van de mosfets naar de leds ? Dan zou ik misschien toch nog een flyback diode toevoegen voor de veiligheid. Een gewone 1N4007 voldoet, omdat die pieken kan opvangen van meer dan 1A. Ik heb begrepen dat ondanks dat het een langzame diode is, dan hij wel snel is om pieken in doorlaatrichting op te vangen.
Die draden kunnen als antenne gaan werken, dus misschien toch nog een LC filter erbij.

Wat zit er eigenlijk in die led balken ? Alleen maar weerstanden en leds ? Een led heeft stroom nodig, geen voltage, waarom zijn de balken dan 12V ? Zijn die balken wel geschikt voor PWM ? Als er logica in zit met een stroombegrenzer, dan kun je die inderdaad beschadigen met PWM. Vaak heeft een stroomschakeling een 'enable' pin die geschikt is voor PWM. Het is best mogelijk dat ze een module voor de stroom hebben gebruikt die dus al een ingang voor PWM heeft (maar die niet gebruikt wordt).

Het is niet te laat om alsnog een DS3231 te bestellen ;)

Gebruikers-avatar
Berichten: 5043
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: Aansturen 3x 27 watt ledbalken.

Berichtdoor nicoverduin » 28 Okt 2016, 20:30

Mogelijk wordt het tijd dat de TS maar eens met de specificaties komt van die ledbalken als ook de gewenste functionaliteit.
Eerst was het alleen AAN/UIT. Niets over dimmen. Nu heeft ie ledbalken met ingebouwde stroombegrenzers en god mag weten wat nog meer. Lekker helder allemaal......
Ik ga het afwachten. Gokken doe ik wel in het casino... En daar kom ik ook nooit....
Docent HBO Technische Informatica, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Berichten: 340
Geregistreerd: 23 Okt 2016, 20:29

Re: Aansturen 3x 27 watt ledbalken.

Berichtdoor benvo » 29 Okt 2016, 13:57

De JMB Balken zijn 90 cm lang. Er zitten op elke balk 27 Epistars leds. Elke led is 1 Watt, dus elke balk 27 Watt. Ze worden gevoed middels een adapter van 12 V, twee balken aan een adapter van 8A en een balk aan een adapter van 3A.
In de balken, ingegoten in siliconen (?)plastic, zie ik dat de leds verbonden zijn met drie draden. Zwart=GND Rood=plus en Geel =PWM. Ik heb er een controller bij, ook van JMB. Probleem hiervan is dat hij maar twee balken kan aansturen en ook dat het apparaat beperkt is in het aantal instelbare programma's.

Daarom is het de bedoeling dat ik een dimbaar Arduino symsteem maak. Elke balk zou ik afzonderlijk willen aansturen met verschillende lichtintensiteiten. De schakelingen zouden middels een timer op ingestelde tijden de balken middels in fade-in aan moeten zetten op de gewenste lichtintensiteit. Deze lichtintensiteit kan in de loop van de dag versterkt dan wel verzwakt moeten worden ook weer middels fade-in of fade-out. De balken hangen boven een Aquarium, het doel is natuurlijk om het lichtverloop als op een dag na te bootsen. Misschien ben ik zo wat duidelijker?

Voor de heer Verduin zou ik willen opmerken; het is zeer moeilijk om aan precieze gegevens c/q de werking te komen van de balken. JMB laat er niets over los. Dat is de achtergrond waarom ik zoveel vragen stel maar ook omdat ik alles weer moet verifiëren op juistheid. Een voorbeeld: u schrijft dat ik ledbalken heb met ingebouwde stroombegrenzers. U heeft dit niet goed gelezen, ik gaf aan dat mij verteld werd dat deze erin zouden zitten. Vervolgens probeer ik te achterhalen of dit al of niet juist is! Ook heb ik niet geschreven dat de bedoeling alleen AAN/UIT zou zijn. De vraag werd gesteld of ik het nodig vond om de balken te kunnen dimmen, hetgeen ik bevestigend heb beatwoord. Door al deze vragen probeer ik er dus achter te komen hoe alles precies werkt en om daar voor mij passende oplossingen bij te verkrijgen. Voor alle reacties, ook de uwe ben ik dankbaar, zij brengen mij dichter bij m'n doel!

Berichten: 4064
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: Aansturen 3x 27 watt ledbalken.

Berichtdoor shooter » 29 Okt 2016, 18:57

kun je verschillende kleuren maken? dan zijn het RGB leds, prima want dat is goed te doen met een arduino, je zult dus vooral moeten achterhalen wat voor signaal en commandos er door de gele draad gaan.
als het 1 kleur is dan geen idee waar die draad voor is, want dat kan dan gewoon via de voeding.
en epistar heeft zoveel verschillende leds dat het een flinke klus wordt om het goede type te vinden. (kijk eens of er een nummer opstaat.
en tuurlijk gaat jmb niet vertellen hoe het zit, maar je kunt het altijd vragen.
paul deelen
shooter@home.nl

Gebruikers-avatar
Berichten: 2655
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: Aansturen 3x 27 watt ledbalken.

Berichtdoor Koepel » 29 Okt 2016, 19:17

En wat als je gewone led strips gaat gebruiken ? Is dat niet veel eenvoudiger ?
Bij Adafruit.com kun je op de website naar 'ledstrip' zoeken, ze hebben enorm veel keuze, ook ledstrips geschikt voor buiten (die zullen toch ook wel boven een aquarium kunnen). Ze hebben ook goede tutorials.

@benvo, kun je links geven van de productien die je hebt. Ik kom niet verder dan dit: http://www.jmbwebshop.nl/c-1681810/jmb-aquarium-led-verlichting/. Kun je misschien ook foto's maken van de aansluitingen en zo ? Weet je welke Epistars leds gebruikt worden ?
In eerste instantie lijkt het me niet iets om aan een Arduino te verbinden. Maar in tweede instantie lijkt het eenvoudig. De controllers lijken voor gewone RGB leds (niet individueel addreseerbaar), waarbij er drie kanalen zijn (R,G en B) die de volle stroom van leds naar GND bedienen. Dus dan zou een mosfet met PWM geen probleem zijn. Als het echt zo eenvoudig is, dan is het inderdaad een 12V balk, met alleen leds en weerstanden.

Berichten: 340
Geregistreerd: 23 Okt 2016, 20:29

Re: Aansturen 3x 27 watt ledbalken.

Berichtdoor benvo » 29 Okt 2016, 20:43

De leds van JMB balken kunnen NIET afzonderlijk aangestuurd worden. Ik heb een balk met rode en witte leds, een balk met blauwe en witte leds en tenslotte een balk met alleen witte leds. Het zijn geen RGB balken, nogmaals de leds kunnen niet afzonderlijk per kleur gestuurd worden maar dit hoeft ook niet. Elke balk afzonderlijk aansturen is de bedoeling. Op internet vond ik inmiddels mensen die de (JMB) balken dimmen middels de plus of min draad, niet helemaal duidelijk. De klacht hierbij is dat er een fluittoon komt wanneer men op deze wijze dimt. De kabels die er nu bijzitten en die een tweetal balken met de JMB controller verbinden zijn wel drie-aderig hetgeen mij toch op de gedachte brengt dat er PWM gebruikt wordt. Bovendien staat er ook PWM bij de gele draad afgedrukt in de balk.

Op deze site staat een foto van de 1 Watt balk. Ook van wat dichterbij. Er staan getallen bij de leds die mij niets zeggen, misschien een ander wel.
https://dreamreef.nl/threads/jmb-led-re ... ing.21085/

Volgende

Terug naar Overige hardware

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten