groot aantal 24V leds dimmen

Hardware die niet past in bovenstaande onderwerpen
Berichten: 3
Geregistreerd: 10 Jan 2017, 18:39

groot aantal 24V leds dimmen

Berichtdoor jantje » 10 Jan 2017, 18:49

Hallo

Ik heb en hele hoop Niko drukknoppen in huis welke een afzonderlijke 24V led hebben (ook van Niko)
(http://www2.niko.eu/nlbe/artikel/170-37224)

24V DC => 20mW per led

Ik ben opzoek naar een 'easy' oplossing om zo'n 50tal leds te sturen via mijn arduino.
Dimmen zou fijn zijn, maar met aan/uit zou ik alvast tevreden zijn.

Hoe kan ik daar aan beginnen?

Bedankt

Advertisement

Berichten: 111
Geregistreerd: 15 Nov 2015, 11:54

Re: groot aantal 24V leds dimmen

Berichtdoor Gij Kieken » 10 Jan 2017, 19:17

Gewoon Aan/Uit b.v. 1 of meerdere 8-channel Relais kaart en een aparte voeding.
Of als je wilt dimmen met Mosfet pcb.

Gebruikers-avatar
Berichten: 653
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: groot aantal 24V leds dimmen

Berichtdoor Koepel » 10 Jan 2017, 19:32

De spanningval van een blauwe led is zo'n 3.0 tot 3.5V.
Bij 20mW is de stroom ongeveer 6mA. Dus je wilt 50 leds van 24V en 6mA schakelen.
Heb je een gelijkspanning van 24V ?

Wil je zo'n zwak ledje gaan dimmen ? Wil je dan een PWM signaal van ongeveer 500Hz door meters draad in je huis laten lopen ?

Voor het aantal zou ik output shift registers gebruiken.
Eventueel kun je dan toch nog de leds dimmen (in software en door heel veel shift-data er uit te gooien), maar alleen als de Arduino verder niets te doen heeft. Dat heb ik wel eens gedaan met een ATtiny chip, en het dimmen zag er goed uit.
https://www.arduino.cc/en/tutorial/ShiftOut.
De TPIC6B595 kan tot 50V hebben aan de uitgang, daar kunnen de leds mee verbonden worden: https://www.adafruit.com/product/457.

Een Arduino Mega met de ULN2803 kan ook, daarvan kan de uitgang tot 50V.
De Arduino Mega heeft 54 digitale pinnen.

Zonder optocoupler zijn de grounds verbonden. Als er heel veel meters draad aan zitten, dan pikken die draden ook spanningpulsen op. Die zouden de Arduino kunnen beschadigen. Dan is een optocoupler veel veiliger. De optocoupler kan ook meteen de led driver zijn. De 4N27 kan tot 70V en daar kan meteen de led aan verbonden worden. Er bestaan quad-channel opto-couplers, dus 4 stuks in een behuizing. Daarnaast heb je dan nog shift registers nodig of een Arduino Mega.

Misschien zijn er output modules te koop met vele uitgangen.
Na even zoeken... gevonden: http://www.dhgate.com/product/10pc-8-channel-opto-isolator-pc817-module/187252948.html. De PC817 kan tot 35V op de uitgang. Nu nog zo'n board met shift-register er bij...

De vraag is: optocoupler of niet ?

Berichten: 3
Geregistreerd: 10 Jan 2017, 18:39

Re: groot aantal 24V leds dimmen

Berichtdoor jantje » 10 Jan 2017, 20:17

Naar iedere schakelaar ligt een cat5e (of 'beter') kabel.
Ik heb een 24V DC voeding (tdk-lambda, 24V/4.2A) die ik gebruik voor aansturing domotica en ik denk dat het daar gerust bij op kan (zal er nog een smeltzekering tussen zetten)

Ik was eventueel aan het denken om dit te gebruiken ; https://www.adafruit.com/product/1429
https://learn.adafruit.com/tlc5947-tlc5 ... -and-links + https://cdn-shop.adafruit.com/datasheets/tlc5947.pdf
Hier kan ik er een paar van chainen...

Ben helaas niet zo ontzettend vertrouwd met alle aspecten van de elektronica, en zodus ook de effecten van 'hoog' frequente signalen door lange afstanden kabel. (en wat het effect is dan om ze allemaal op een common ground te hebben..)

Zou het met een paar van deze breakout kunnen werken?

Ik zou dan wel de 3.3k weerstand moeten vervangen door ~2.4k voor de 20mA te halen. Ik vraag me af of het dan wel werkt als ik meedere leds simultaan aan wil met deze breakout.

Bedankt

Gebruikers-avatar
Berichten: 653
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: groot aantal 24V leds dimmen

Berichtdoor Koepel » 10 Jan 2017, 22:39

Met één module al 24 uitgangen, dat is mooi. Die uitgangen kunnen 30V aan, dus dat kan. De prijs valt ook nog wel mee, minder dan een euro per uitgang ;) Ze zijn chainable, dus je kunt ze doorlussen naar de volgende module tot in het oneindige.

Hoe kom je aan 20mA ? Volgens mij is het 6mA. Meet eens de stroom door zo'n led bij 24V.

Heb je al laagspanning signalen voor domotica in de Cat5e kabel ? En verbindt die (via de signaal-ground/GND) al allerlei elektronica ? Dan zou ik de leds gewoon verbinden zonder opto-couplers. Of is je domotica al volledig gescheiden met opto-couplers (ik vermoed van niet).

Heb je afgeschermde (shielded) Cat5e kabels ?

Wanneer je de Cat5e kabel naast 230V kabels hebt liggen, en ook nog apparaten met flink vermogen hebt, dan zijn opto-couplers veiliger. Maar een Cat5e kabel hoort helemaal niet in dezelfde buis als een 230V kabel. Is jouw installatie volgens de regels :?:

Berichten: 3
Geregistreerd: 10 Jan 2017, 18:39

Re: groot aantal 24V leds dimmen

Berichtdoor jantje » 10 Jan 2017, 23:50

Ik heb het snel eens proberen te meten en kom ik aan 0.58mA (du 580uA?) Dat lijkt toch niet zo juist, dus dat zoek ik morgen avond eens uit (waarschijnlijk interpreteer ik de '.' van mn meter verkeerd, dat terzijde - dus 6mA zal wel kloppen :-)

De schakeling van de lichtsturing is volledig op 24V (http://www.mdt.de/download/MDT_DS_Binary_Input.pdf -> pagina 2 "Examplary circuit diagram BE-08024.01") (geen GND dus).
In dezelfde flex buizen zit ook geen 230V, maar eens in de kabelgoot aan de elektriciteits kast kruisen ze rijkelijk met de VOB (zonder flex) van stopcontacten etc.

Heb geen shielded cat5e.


Voor het uitmeten heb ik het even aan een regelbare voeding gehangen en het kan gewoon dimmen met de spanning. Ik ging er van uit dat pwm dimming ook wel zal gaan, maar daar ben ik nu al niet meer zo zeker van.

Berichten: 1952
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: groot aantal 24V leds dimmen

Berichtdoor shooter » 11 Jan 2017, 11:40

Ja met die TLC zou het zeker kunnen werken, maar dan moet je wel bij de gnd van de leds kunnen, want de TLC is een sinker, en kan niet werken in de 24 Volt plus.
net zoals een ULN2803 trouwens.
20 mA en 24 Volt is 1k2 ohm, maar dat is teveel voor de LED denk ik, dus er loopt ongeveer 7 mA bij een 3k3.
maar als er een circuitje voor de leds zit, dan kan het ook wel veel minder stroom zijn hoor.
het frequentie verhaal gewoon vergeten, het is een simpele led
paul deelen
shooter@home.nl

Terug naar Overige hardware

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast