storingen in stuurcircuit

Hardware geleverd door Arduino
Berichten: 2
Geregistreerd: 16 Jul 2018, 14:39

storingen in stuurcircuit

Berichtdoor janvandenbossche » 16 Jul 2018, 15:03

Ik heb een cnc (hout frees- en boormachine) gebouwd. Via Universal GCode Sender stuur ik een GCode bestand door naar de arduino.
Een arduino stuurt 3 stappenmotoren (x,y,z) Nema34 aan, via 3 drivers. Dat werkt prima.
Probleem heb ik met het aansturen van de spindel: de arduino (via D11)is verbonden met een stuurrelais op 5 V. Die stuurt op zijn beurt een vermogensrelais op 230 V aan (voor een 3-fasen moter op 230 V, 750 watt). Als de spindel moet aangaan wordt de sturing verstoord en stopt (crasht?) de arduino.
Ik kan de spindel ook via een schakelaar handmatig aanzetten (maar dan stopt die niet automatisch na de bewerkingen), dat werkt meestal maar ook niet altijd, ook hiermee heb ik storingen.
Verder stuurt de arduino (via A3) een tweede stuurrelais aan, die een tweede vermogensrelais aanstuurt die electromagnetische koppelingen op 24 V aanzet, hiermee heb ik meestal geen probleem.
Heeft iemand advies om de storingen tegen te gaan, of ideeën over ander mogelijke oorzaken?

Advertisement

Gebruikers-avatar
Berichten: 1981
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: storingen in stuurcircuit

Berichtdoor Koepel » 16 Jul 2018, 15:33

Dat zijn lastige problemen, en al helemaal om dit via dit forum op te lossen.

De Arduino heeft een onbeschermde microcontroller zonder bescherming op de pinnen.
Als een deel van het circuit hoogohmig is dan kan storing gemakkelijk voor problemen zorgen. Als je ergens een 10k weerstand hebt als pullup weerstand, dan is dat te hoog.

Als de storing via de GND komt, dan is het misschien nodig om alle GND draden opnieuw te doen. Grounding is een specialistisch vak op zich.
Misschien heb je een ground-loop.
Wanneer je veel stroom door dikke ground draden laat gaan, maar er is ook een omweg via dunne draden, dan kan de stroom besluiten om door die dunne draden te gaan.

Als je draden naast draden hebt liggen waar veel stroom doorheen gaat, dan is alles mogelijk. Je kun je zelfs de Arduino beschadigen. Kijk maar eens goed of dat je alles netjes met tyraps hebt gedaan. Dat is slecht voor de overspraak tussen draden. De magnetische koppeling tussen twee draden die naast elkaar lopen is meer dan je zou denken.

Je hebt twee relais achter elkaar, maar hoe krijgen die relais spanning ? Misschien is het nodig om er daar extra elco's bij te zetten.
Misschien trek je vonken met de contactpunten. Misschien kun je de puls van relais dempen met een extra fly-back diode, of een condensator over de load, of een snubber circuit.

De oplossing voor dit soort problemen is om meteen bij het ontwerp er rekening mee te houden.

Berichten: 2
Geregistreerd: 16 Jul 2018, 14:39

Re: storingen in stuurcircuit

Berichtdoor janvandenbossche » 19 Jul 2018, 21:14

Dank je voor je suggesties. Zelf weet ik te weinig van electronica om er iets mee te doen, maar ik probeer wat vrienden te contacteren die er wel mee kunnen aan de slag gaan.

Terug naar Arduino hardware

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten