Fout uploaden schets

Hardware geleverd door Arduino
Berichten: 4
Geregistreerd: 17 Jun 2018, 12:45

Fout uploaden schets

Berichtdoor Vincentvanloon » 17 Jun 2018, 12:50

Vanmorgen een arduino nano aan mijn zoon gegeven voor zijn verjaardag.
Bij het uploaden krijgen wij onderstaande foutmelding, wat gaat er fout?

Arduino: 1.8.5 (Windows 10), Board:"Arduino Nano, ATmega328P"

De schets gebruikt 928 bytes (3%) programma-opslagruimte. Maximum is 30720 bytes.
Globale variabelen gebruiken 9 bytes (0%) van het dynamisch geheugen. Resteren 2039 bytes voor lokale variabelen. Maximum is 2048 bytes.
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x42
avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x20
avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x50
avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0xc4
avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x53
avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x82
avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x29
avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0x28
avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0xff
avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x82
Er is een fout opgetreden bij het uploaden van de schets

Dit rapport zou meer informatie bevatten met
"Uitgebreide uitvoer weergeven tijden compilatie"
optie aan in Bestand -> Voorkeuren.

Advertisement

Gebruikers-avatar
Berichten: 1857
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: Fout uploaden schets

Berichtdoor Koepel » 17 Jun 2018, 13:44

Ai, dat is jammer.

De Arduino IDE (het Arduino programma op je computer) gebruikt "avrdude" om de sketch naar het Arduino board te uploaden.
Die foutmelding van avrdude betekent dat het Arduino board helemaal niet gezien wordt. Alsof het niet aangesloten is aan de computer.

Heb je wel de juiste seriële poort gekozen in het menu ?

Welk Arduino Nano board heb je ? Kun je een link geven naar waar je het hebt gekocht ?
Zit er bij de USB connector een chip waar CH340G op staat ? Dan heb je een extra driver nodig.
Er kan van alles mis gaan. Wanneer je een officieel Arduino board hebt, dan gaat het meestal goed.

Berichten: 4
Geregistreerd: 17 Jun 2018, 12:45

Re: Fout uploaden schets

Berichtdoor Vincentvanloon » 17 Jun 2018, 14:52

Beste Koepel

bij poort com3 geselecteerd.

Arduino nano gekocht bij https://www.hubbit.nl/arduino-educatief.html

Zie nergens CH340G op staan.

Hoop dat je me kan helpen, alvast bedankt.

Gebruikers-avatar
Berichten: 1857
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: Fout uploaden schets

Berichtdoor Koepel » 17 Jun 2018, 16:09

Staat bij COM3 er ook bij dat het een Arduino Nano is ?

Het gaat dus om het pakket "Arduino Educatief" of "Educatief met Arduino" dat hubbit.nl beweert zelf samen te stellen: https://www.hubbit.nl/arduino-educatief.html.

Andere websites schrijven ook dat ze het zelf hebben samengesteld: https://shop.bendoobox.nl/arduino-educatief.html. Het blijkt dat Vives en Bendoo Box en Hubbit samen dit pakket hebben.

Deze foto komt van de website van hubbit.nl:
Afbeelding
Ik weet het niet zeker, maar dat lijkt geen officiële Arduino Nano te zijn. Meestal hebben die clones een CH340G chip. Maar ja, die foto komt ook maar van internet, die hebben ze niet bij hubbit.nl gemaakt.
Volgens de website van hubbit.nl zou er echter een aparte driver nodig zijn van Silabs voor een CP210x. Dat is wel een beetje raar.
https://www.hubbit.nl/service/arduino/.
Ik zocht op internet naar zo'n Arduino Nano met zo'n witte reset knop en een CP2102, maar dat heb ik niet kunnen vinden.

Die link naar de driver is de officiële website van Silabs, je kunt die driver proberen te installeren.
Het zou echter veel logischer zijn als er toch een CH340G op zou zitten. Je zou een foto van de boven- en onderkant kunnen maken om het aan ons te laten zien. Dan begrijp ik het misschien.

P.S.: Als je een goedkope clone koopt, dan kun je net zo goed zo iets kopen: https://www.aliexpress.com/item/Best-prices-high-quality-UNO-R3-MEGA328P-for-arduino-UNO-R3-NO-USB-CABLE/1938615954.html. Die heeft wel zo'n CH340G usb-serial chip, en dat is inclusief verzenden en betalen met iDeal.
De drivers voor de CH340G staan hier: http://www.wch.cn/downloads/CH341SER_EXE.html.

Berichten: 4
Geregistreerd: 17 Jun 2018, 12:45

Re: Fout uploaden schets

Berichtdoor Vincentvanloon » 18 Jun 2018, 18:15

Hierbij de fotos van boven- en onderzijde van arduino

2.jpg
2.jpg (75.25 KiB) 606 keer bekeken

1.jpg
1.jpg (68.92 KiB) 606 keer bekeken

Gebruikers-avatar
Berichten: 1857
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: Fout uploaden schets

Berichtdoor Koepel » 18 Jun 2018, 19:50

Bedankt voor de foto's :)
Zie je het staan ? "CH340G". Dat is die langwerpige chip onderop.

Die Chinese website is de maker van de CH340G, maar het lijkt er op dat de driver ook in het Chinees is.
Als dat problemen geeft kun je misschien het ZIP-bestand kiezen, en dan niet de "setup.exe" draaien, maar direct de drivers gebruiken.

Het is dus een veel gebruikte goedkope clone van de Arduino Nano.
Die kost 1.75 euro (inclusief verzendkosten): https://www.aliexpress.com/item/Black-NANO-V3-Mini-USB-With-the-bootloader-Nano-V3-0-controller-compatible-for-CH340-USB/32850524708.html.

Laat je het nog even weten of het gelukt is ?

P.S.: Ze hebben bij AliExpress ook leesbrillen voor 1.07 euro: https://www.aliexpress.com/item/Zilead-Ultra-light-Foldable-Reading-Glasses-Brand-Women-Men-Anti-drop-Reading-Magnifying-Presbyopic-Glasses-oculos/1000006253980.html :lol:

Berichten: 4
Geregistreerd: 17 Jun 2018, 12:45

Re: Fout uploaden schets

Berichtdoor Vincentvanloon » 18 Jun 2018, 21:01

Drivers nogmaals geinstalleerd van deze pagina: https://sparks.gogo.co.nz/ch340.html

Vervolgens programma nogmaals geupload, krijg onderstaande foutmeldingen:

Arduino: 1.8.5 (Windows 10), Board:"Arduino Nano, ATmega328P"

De schets gebruikt 928 bytes (3%) programma-opslagruimte. Maximum is 30720 bytes.
Globale variabelen gebruiken 9 bytes (0%) van het dynamisch geheugen. Resteren 2039 bytes voor lokale variabelen. Maximum is 2048 bytes.
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x8a
avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0xff
avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x4f
avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0x28
avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0xf1
avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x53
avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x18
avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0x08
avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0x82
avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x11
Er is een fout opgetreden bij het uploaden van de schets

Dit rapport zou meer informatie bevatten met
"Uitgebreide uitvoer weergeven tijden compilatie"
optie aan in Bestand -> Voorkeuren.

Iemand nog suggesties?

Gebruikers-avatar
Berichten: 1857
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: Fout uploaden schets

Berichtdoor Koepel » 19 Jun 2018, 00:24

Dat is balen :(

Als je zeker weet dat je de juiste COM poort hebt geselecteerd, dan is het misschien stuk.
Misschien kun je het terug sturen.

Of je koopt zo'n clone van een paar euro. Mijn voorkeur gaat uit naar AliExpress en niet naar Ebay of Amazon. Bij AliExpress is er ietsje meer controle dat een verkoper iets verkoopt dat werkt.
Misschien is het met een laptop die een te lage USB spanning geeft en met een slechte kabel waardoor de Arduino te weinig spanning krijgt. In dat geval kun je een andere computer proberen. Maar ik zou toch maar proberen om een ander Arduino boardje te bemachtigen.

Een officieel Arduino board is van goede kwaliteit en gecontroleerd. Die zal wel werken.

Terug naar Arduino hardware

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Koepel en 1 gast