chip voor uno programmeren

Hardware geleverd door Arduino
Berichten: 40
Geregistreerd: 31 Mrt 2017, 22:23
Woonplaats: Soesterberg

chip voor uno programmeren

Berichtdoor Kamh » 20 Dec 2017, 17:49

Forumleden,
Misschien een domme vraag maar ik loop vast.
Heb een originele uno board met afneembare chip, daarbij meteen twee losse chips gekocht die plug en play zouden zijn.
Aangesloten op pc kan ik met IDE bijv blink.ino erin zetten en dat werkt prefect.
Andere Chip erin en ....... nee blink compileerd maar doet geen upload, blijft zoeken en doet niets tot ik afbreek
Orginele chip erin en dan werkt het wel weer gewoon.
Hoe kan ik nu zien of die extra chips wel voorbereid zijn op de Uno ?? Er moet geloof ik een bootloader in een blanco chip gezet worden.
Lijkt wel of die chips blanco zijn en niet weten wat ik wil.

Ben bezig de Griekse 4-CH logic analyser te maken. Printje van de week geetst en opgebouwd, Hierin gaat een standalone chip uit de Uno vandaar wil ik een chip maken die ik hierin kan gebruiken zonder mijn "originele" uit het boardje te moeten gebruiken.

Dit printje heeft ook een isp aansluiting dus kan evt ook via die de chip programmeren maar kan dit via een uno-boardje ? Of moet ik een speciale programmer hiervoor hebben. Las in de IDE dat er een bootloader item in staat. heb dit nog nooit gedaan dus alle advies is welkom.

Vr.grtz
Kees

Advertisement

Gebruikers-avatar
Berichten: 1776
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: chip voor uno programmeren

Berichtdoor Koepel » 20 Dec 2017, 18:56

Heb een link naar die Griekse logic analyzer ?
Ik zoek me het zompus, maar ik kan geen Griekse logic analyzer met Arduino vinden.

Ik heb deze geprobeerd: https://github.com/gillham/logic_analyzer.
Dat valt behoorlijk tegen. Dat is niet echt bruikbaar.

Voor minder dan 10 euro heb je een 8-kanaals logic analyzer van 24MS/s.
https://sigrok.org/wiki/Supported_hardware#Logic_analyzers

Kun je gewoon een Arduino Uno gebruiken ? Dat is veel gemakkelijker.
Of anders een Nano of een (Pro) Micro.
Een standalone ATmega328P laten draaien vergt enige kennis.

Een ATmega328P heeft volgens mij vanuit de fabriek een Atmel bootloader.
Een ATmega328P op Ebay of AliExpress is soms te koop met Arduino bootloader, maar dan weet je niet welke versie, dus daar heb je toch niets aan.
Je zult dus zelf een bootloader er in moet branden. Dat kan met een programmer of een Arduino Uno (Een Arduino als ISP).
Als je een Arduino Uno gebruik, dan kun je dit proberen: https://www.gammon.com.au/bootloader

Ik gebruik een USBasp version 2, met een 10-pin naar 6-pin printje. Die Programmer USBasp selecteer ik in de Arduino IDE en dan kies ik "Bootloader branden". Dat is alles.
https://www.aliexpress.com/item/2PCS-USBASP-10PIN-TO-6PIN-ADAPTER-New-USBASP-USBISP-AVR-Programmer-USB-ATMEGA8-ATMEGA128/32700371880.html

Berichten: 40
Geregistreerd: 31 Mrt 2017, 22:23
Woonplaats: Soesterberg

Re: chip voor uno programmeren

Berichtdoor Kamh » 20 Dec 2017, 20:25

Hallo Koepel,

Vergeten de link bij te voegen sorry.

http://www.serasidis.gr/circuits/mini_l ... alyzer.htm

Heb deze gemaakt met uno boardje met display via draadjes en werkt leuk, eenvoudig ding maar je hoeft er geen 2e computer bij te hebben. Die dingen op Aliexpress kunnen veel meer maar moet je op computer aansluiten. Dit ding kan gewoon 4 kanalen weergeven op klein display. Kun je nog tijdbasis schuiven en al.

Heb een 3d printer maar de filament motor wil niet meer draaien, motor ( stepper) is goed maar aansturing doet het niet. Kost het me nu een nieuw mainboard ?? wil dus de step en dir voor deze motor kunnen zien, waar blijft hij op het grbl boardje maar ook op de mainboard van de 3d-printer. Tafel vol met laptop, 3d-printer, ruimte voor de muis en nog mijn gewone printer. Zo'n klein testertje neemt dan veeeeeel minder ruimte in dan een scope :-) , en is lekker mobiel.

Laatste printje dat ik maakte was ruim 30 jaar terug , had geen zin in belichten enzo dus vond op internet de hot methode en de cold methode.
Printen met laser op fotopapier. Printje schoon en vetvrij. met strijkbout op hoge temp toner overdragen op plaatje. (hot methode) resultaat matig, kleeft slecht op print.
Cold methode is plaatje en afdruk schoonmaken met alcohol. Mengsel van aceton en alcohol ( 30 / 70 ) op printje gooien en afdruk erop. even wachten en dan aandrukken. Toner lost op in aceton en plakt aan printje. Goed laten drogen ( verdampen oplosmiddelen)

Voor beide methoden: in bak water gooien en na 10 min papier eraf wrijven (NIET TREKKEN) nu blijven de baantjes op de koperplaat plakken.

Resultaat van cold methode werkt hier het beste maar wel met mengsel van 50/50% dat hangt samen met je toner type van je laser.

Klaar ? dan printje in gootsteen ontstopper of FeCl en dan wiegen tot etsen klaar is. Werkt hier heel goed.

Overigens de eerder genoemde grbl print is bestemd voor een CNC-PCB freesje zodra die wil werken :-)

Ga je tips even nalopen, vast bedankt.

Vr.grtz
Kees

Gebruikers-avatar
Berichten: 4859
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: chip voor uno programmeren

Berichtdoor nicoverduin » 20 Dec 2017, 20:47

Laat mijn printen al jaren in china maken. Is niet tegen op te werken en veeeeel betere kwaliteit
Docent HBO Software Engineering, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Berichten: 40
Geregistreerd: 31 Mrt 2017, 22:23
Woonplaats: Soesterberg

Re: chip voor uno programmeren

Berichtdoor Kamh » 29 Dec 2017, 21:13

Hallo Nico,

Ja misschien wel een beter product maar kost ook wat meer. Als je een oplage van 5 of meer moet hebben, single layer, kun je het goedkoper laten maken. Heb je er maar eentje nodig is zelf etsen het goedkoopste. Laserafdruk hoge resolutie zw/wt bij Staples kost hooguit €0,50 , printplaatje kost in China € 0,90 ( 10 x 15cm), paar druppels aceton en alcohol nagenoeg niets, strijkbout heb ik hier staan, etsen met gootsteen ontstopper ( opwarmen op warmhoudplaatje voor de Thee tot ca 40-50 graden) Boren en reinigen met aceton....... klaar. totale kosten voor 1 printje dan minder dan €3,00 !! Zelfs daar kan China niet tegenop ;-) Voor "productie kwaliteit" zou ik ook voor uitbesteden kiezen, maar voor hobby......en enkel stuk ???

Ben bezig een freesmachintje te maken met uno en grbl boardje zodat ik kleine printje kan frezen. Maar dat ligt regelmatig stil door ziekte ;-(
Nu bezig met dit projektje om de signalen op de grbl board te kunnen zien. (step en dir signaal) want het boardje wil de stepper niet laten draaien.

Heb dit printje nu klaar en gesoldeerd, voetje voor Atmega328 en icp (mosi/miso) connector. de ATmega geprogrammeerd in de voet op de UNO maar spul werkt niet. Simpel omdat het programma in HEX is , dat krijg ik niet met de arduino IDE in de Chip. Nu kan ik geloof ik via de uno als programmer via de icp een losse ATmega programmeren via die icp connector. Heb jij daar ervaring mee ??

Maar hoe krijg ik dan de HEX file via de uno IDE geladen ?? Die kan alleen INO aan . Moet ik daar dan een speciale programmer voor hebben??

Vr.grtz
Kees

Berichten: 1
Geregistreerd: 16 Mrt 2018, 11:47

Re: chip voor uno programmeren

Berichtdoor Eddie » 20 Jun 2018, 08:53

nicoverduin schreef:Laat mijn printen al jaren in china maken. Is niet tegen op te werken en veeeeel betere kwaliteit

Hallo Nico,

Kan je mij een e-mail adres of webside door geven bij wie in China jij de printen laat maken, het gaat om prototype en series.

Alvast bedankt,
Eddie

Gebruikers-avatar
Berichten: 4859
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: chip voor uno programmeren

Berichtdoor nicoverduin » 20 Jun 2018, 12:52

Ik ga tot op heden naar http://www.ITeadStudio.com. Heb daar prima ervaringen. Echter ik zag laatst wat printen van http://www.pcbway.com (zie https://forum.arduino.cc/index.php?topic=552835.0) die er ook uitstekend uitgaan en nog een stukje goedkoper. Voor de prototypes allemaal Priam. Voor productie en panelen (meerdere pcb's op een enkele plaat) ga ik naar EuroCircuits.
Docent HBO Software Engineering, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Terug naar Arduino hardware

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten