ATmega328P stand alone werkt niet (goed)

Hardware geleverd door Arduino
Berichten: 17
Geregistreerd: 01 Jun 2016, 20:14

ATmega328P stand alone werkt niet (goed)

Berichtdoor ruudhot » 26 Nov 2017, 14:41

Hallo Arduino-ers,

Ik heb een probleem met een ATmega328P PU chip "stand alone".
Los printje gemaakt met de basisconfiguratie (8 en 22 aan massa, 1, 7 en 21/22 aan de plus, en het kristal met de 2 C'tjes).

De ATmega ge-upload met het 'blink' programma werkt goed, maar als ik de chip laadt met een programma om een WS2812B strip(je) met 5 LEDs aan te sturen, werkt hij niet. De chip doet het dus wel, met de Arduino uno, maar niet op het stand alone printje.
Heel soms gaat de eerste LED aan, op groen of wit, maar verder geen beweging.
Voeding op 5V.

Wat zie ik over het hoofd?


Groet,
Ruud.

Advertisement

Gebruikers-avatar
Berichten: 1795
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: ATmega328P stand alone werkt niet (goed)

Berichtdoor Koepel » 26 Nov 2017, 16:56

Pin 21 is de AREF, die hoort niet aan de VCC. Die kun je open laten.
Pinmapping: https://www.arduino.cc/en/Hacking/PinMapping168
Ik weet ook wel dat het hier wel staat: https://www.arduino.cc/en/Main/Standalone, maar dat is dan ook een knoepert van een fout.


Heb je een foto en misschien een schema voor ons ?

Misschien zit het kristal of de twee 22pF te ver van de chip.
Misschien ben je een 100nF en een elco vergeten op VCC en GND.
Misschien zit het op een breadboard en maakt er van alles slecht contact.
Misschien krijgt de ledstrip te weinig stroom.
Misschien is er een grounding probleem.
Misschien ... (en zo nog 20 dingen).

Gebruikers-avatar
Berichten: 4877
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: ATmega328P stand alone werkt niet (goed)

Berichtdoor nicoverduin » 26 Nov 2017, 18:42

Doet die blink het wel op de standalone?
Docent HBO Software Engineering, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Berichten: 17
Geregistreerd: 01 Jun 2016, 20:14

Re: ATmega328P stand alone werkt niet (goed)

Berichtdoor ruudhot » 26 Nov 2017, 22:06

Beiden bedankt voor het meedenken.

Eerst even voor Nico,
Ja, het printje met de standalone doet het goed met de blink, maar niet met de WS2812B strip.

En voor Koepel,
Ik zal een foto maken en hier op zetten, maar eerst even de pin 21 loshalen.
Ik wist niet dat dat fout was.

En, hoe groot moet de elco zijn?
Ik heb 10 µF, is dat te klein?

Tot later,
Ruud.

Berichten: 17
Geregistreerd: 01 Jun 2016, 20:14

Re: ATmega328P stand alone werkt niet (goed)

Berichtdoor ruudhot » 26 Nov 2017, 23:29

Pin 21 losgehaald, maar het probleem blijft.

Het feit, dat af en toe de eerste LED gaat branden (groen, geel of wit) zegt dat niet dat de ATmega gewoon niet wil starten?
Wit is trouwens de bedoeling (looplicht wit).
Laatst gewijzigd door ruudhot op 27 Nov 2017, 00:01, in totaal 2 keer gewijzigd.

Gebruikers-avatar
Berichten: 1795
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: ATmega328P stand alone werkt niet (goed)

Berichtdoor Koepel » 26 Nov 2017, 23:40

Alles van 10 µF tot 470 µF is goed, maar die 100 nF is belangrijker.

De AREF hoort niet aan de VCC, maar dat is niet de oorzaak. Alleen als je "analogReference(INTERNAL);" zou doen en AREF zou aan VCC hangen, dan ontstaat er in de microcontroller een kortsluiting.

Berichten: 17
Geregistreerd: 01 Jun 2016, 20:14

Re: ATmega328P stand alone werkt niet (goed)

Berichtdoor ruudhot » 27 Nov 2017, 19:26

Ik probeer een foto en een schema neer te zetten, maar dat lukt me nog niet.
Hoe gaat dat hier?

[img]C:\Users\netbook\Pictures\P1060352[/img]
Laatst gewijzigd door ruudhot op 27 Nov 2017, 19:32, in totaal 1 keer gewijzigd.

Berichten: 17
Geregistreerd: 01 Jun 2016, 20:14

Re: ATmega328P stand alone werkt niet (goed)

Berichtdoor ruudhot » 27 Nov 2017, 21:02

Sorry, sorry, sorry mannen,

Ik heb zelf een ENORME fout gemaakt.

Uit mijn hoofd wist ik dat de interne LED (pootje 13 Arduino) op pootje 19 van de ATmega328 zit.
Dus daar testte ik de knipper LED op, en dat ging goed.

Maar bij het stand alone printje, heb ik de uitgang op pootje 6 van de ATmega aangesloten.
Op de Arduino stuur ik pin 6 (vandaar 6) aan, maar op de ATmega is dat pin 12.

Dat was het probleem, het werkt nu helemaal goed!

Uiteraard bedankt voor de reacties, maar hier konden jullie natuurlijk NOOIT uitkomen.
Wel fijn dat jullie meedenken, ik leer hier heel veel van.

Groet,
Ruud.

Gebruikers-avatar
Berichten: 1795
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: ATmega328P stand alone werkt niet (goed)

Berichtdoor Koepel » 28 Nov 2017, 14:57

Dat kan ons allemaal gebeuren. Gelukkig is het opgelost :D
Maar uhm, als je een foto had laten zien en de sketch, dan was me dat echt wel opgevallen (zei Koepel pocherig :mrgreen: ).
Die condensators voeg je toch nog wel toe ?

Berichten: 17
Geregistreerd: 01 Jun 2016, 20:14

Re: ATmega328P stand alone werkt niet (goed)

Berichtdoor ruudhot » 28 Nov 2017, 17:45

OK Koepel,

Ja, die condensatoren, ik heb alleen de 10 µF vervangen door een 47µF exemplaar.
Je zei vanaf 10, dus 10 lijkt mij dan de ondergrens.

En jaaaaaa, een foto had geholpen, maar jij wist niet welke uitgang ik wilde gebruiken ;-)

Alleen, ik heb wel geprobeerd een foto neer te zetten (en 2 schema's met 20 en 21 aan de plus) maar dat is me niet gelukt.
Hoe gaat dat hier, een foto neerzetten.

Volgende

Terug naar Arduino hardware

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten