HC-SR04 afstandsmeting variabele afstand, waarom?

Hardware / electronica onderwerpen
Berichten: 2
Geregistreerd: 20 Jan 2021, 10:42

HC-SR04 afstandsmeting variabele afstand, waarom?

Berichtdoor rgroothius » 20 Jan 2021, 10:47

Ik heb een ESP32 board met daaraan een HC-SR04 afstandsmeter. Dmv ultra sonic geluid kan de afstand gemeten worden. Echter wanneer ik een test opstelling maak dan zie ik hele verschillende resultaten. Het afstandsboard ligt stil op tafel en ik krijg de volgende resultaten.

34in, 88cm
28in, 72cm
34in, 88cm
41in, 105cm
34in, 89cm
41in, 105cm
34in, 89cm
41in, 105cm
34in, 88cm
28in, 72cm
41in, 105cm
34in, 89cm
28in, 72cm
55in, 140cm
34in, 89cm
28in, 72cm
34in, 88cm
42in, 107cm
34in, 89cm
41in, 106cm
34in, 88cm
34in, 88cm
34in, 88cm
34in, 88cm

Ik zou verwachten dat de meeting continue ongeveer dezelfde resultaten (dezelfde afstand) opleveren.

Ook zou deze HC-SR04 tot 4 meter moeten kunnen meten, ik kom niet verder dan de 140cm of zo. Suggesties waaraan dit kan liggen? En hoe dit op te lossen?

Advertisement

Berichten: 3428
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: HC-SR04 afstandsmeting variabele afstand, waarom?

Berichtdoor shooter » 20 Jan 2021, 17:09

Allereerst zorg dat het klankbord hard is en precies de goede richting opstaat.
omdat we geen software zien wordt het volgende wat moeilijker, zorg dat het stil is, heb je de maximale tijd goed staan? want het is een echo.
en een beetje spreiding is heel normaal het werkt tenslotte met microseconden op een processor die ook nog allerlei andere dingen doet zoals communicatie. Wilt je het preciezer gebruik dan een externe teller die sneller reageeert.
paul deelen
shooter@home.nl

Berichten: 2
Geregistreerd: 20 Jan 2021, 10:42

Re: HC-SR04 afstandsmeting variabele afstand, waarom?

Berichtdoor rgroothius » 20 Jan 2021, 18:41

Dank je wel voor de snelle terugkoppeling. Ik wil deze sensor gaan gebruiken of er een auto op de parkeer plaats (in een garage) staat of niet. Daar heb ik ook geen hard klankbord, dus het lijkt er dan op dat deze sensor daar niet echt voor geschikt is. De vraag is dan wel, welke sensor wel?

De voorbeeld code die ik gebruik is:

Code: Alles selecteren
void loop() {
   long duration, inches, cm;
   pinMode(pingPin, OUTPUT);
   digitalWrite(pingPin, LOW);
   delayMicroseconds(2);
   digitalWrite(pingPin, HIGH);
   delayMicroseconds(10);
   digitalWrite(pingPin, LOW);
   pinMode(echoPin, INPUT);
   duration = pulseIn(echoPin, HIGH);
   inches = microsecondsToInches(duration);
   cm = microsecondsToCentimeters(duration);
   Serial.print(inches);
   Serial.print("in, ");
   Serial.print(cm);
   Serial.print("cm");
   Serial.println();
   delay(1000);
}

long microsecondsToInches(long microseconds) {
   return microseconds / 74 / 2;
}

long microsecondsToCentimeters(long microseconds) {
   return microseconds / 29 / 2;
}

Berichten: 3428
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: HC-SR04 afstandsmeting variabele afstand, waarom?

Berichtdoor shooter » 21 Jan 2021, 16:43

default van de tijdsduur is 1 seconde, wellicht is dat te kort voor de lengte. die kun je langer zetten, dan gaat het allemaal wat sneller.
en een auto zou wel goed moeten gaan, en zit er een weerstand naar de nul op het printje van de echounit,
paul deelen
shooter@home.nl

Terug naar ESP Hardware

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten