Relais voor 12V DC schakelen met 3,3V DC

Projecten die niet passen in bovenstaande onderwerpen
Berichten: 40
Geregistreerd: 19 Mei 2016, 15:37

Relais voor 12V DC schakelen met 3,3V DC

Berichtdoor cuhka » 27 Jun 2016, 21:06

Met mijn Udoo Neo (ARM32 + Arduino Due) wil ik een 12V DC schakeling maken. Het Arduino gedeelte van de Udoo Neo is 3.3V. Wat voor soort relais (of iets dergelijks) moet ik daar voor gebruiken?

Advertisement

Gebruikers-avatar
Berichten: 242
Geregistreerd: 15 Nov 2015, 11:54

Re: Relais voor 12V DC schakelen met 3,3V DC

Berichtdoor Gij Kieken » 27 Jun 2016, 21:29

Als je 12volt dc ter beschikking hebt, plaats dan bijvoorbeeld een optocoupler tussen je uitgang en je 12volt relais(+blus diode)

Gebruikers-avatar
Berichten: 4802
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: Relais voor 12V DC schakelen met 3,3V DC

Berichtdoor nicoverduin » 28 Jun 2016, 07:38

Gij Kieken schreef:Als je 12volt dc ter beschikking hebt, plaats dan bijvoorbeeld een optocoupler tussen je uitgang en je 12volt relais(+blus diode)
Gezien de vraagstelling kun je beter een kant en klare kopen : http://www.ebay.com/itm/DC-3V-3-3V-Rela ... SwVL1V-TED
Docent HBO Software Engineering, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Berichten: 40
Geregistreerd: 19 Mei 2016, 15:37

Re: Relais voor 12V DC schakelen met 3,3V DC

Berichtdoor cuhka » 28 Jun 2016, 21:36

nicoverduin schreef:Gezien de vraagstelling kun je beter een kant en klare kopen
:D Ben inderdaad meer sw dan hw....

Maar waarom zo'n ding, waarom niethttp://www.bitsandparts.eu/Transistor_TIP122-p115155.html

Afbeelding

Gebruikers-avatar
Berichten: 4802
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: Relais voor 12V DC schakelen met 3,3V DC

Berichtdoor nicoverduin » 28 Jun 2016, 22:14

Omdat je vaag bent in je specificaties. Nergens is aangegeven hoeveel stroom je wilde schakelen. Daarnaast moet er als er een beetje stroom door loopt een koelelement erbij genomen worden.Dat moet allemaal ergens gemonteerd worden er moet gesoldeerd worden en als er sluiting in de NPN komt heb je nog kans dat hij de Arduino meeneemt. Daarom hebben die relais bordjes een optokoppelaar die een galvanische scheiding geven tussen de Arduino en het te schakelen gebeuren. De Arduino is tot minimaal 1000V gescheiden van de Arduino. Al fikt het relais uit, blijft de rest heel.
En dan heb je ook nog eens de verzendkosten. Per saldo ben je goedkoper uit met gewoon zo'n bordje.
Docent HBO Software Engineering, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Berichten: 97
Geregistreerd: 10 Jan 2016, 16:39

Re: Relais voor 12V DC schakelen met 3,3V DC

Berichtdoor Nightmystic » 29 Jun 2016, 03:27

Ik gebruik solid state relais van Fotek.

Als je deze via bijv. Ebay koopt en niet bij de officiele dealer moet je het dubbel aantal ampere kiezen van wat je nodig hebt. Die chinezen verwisselen labels om meer winst te maken. Is ook een youtube filmpje over. Verder werken ze prima.

Google maar eens fotek solid state relay.

Je hebt ze ook van een ander merk, maar die zijn aanzienlijk duurder.

Het grote voordeel van deze relais is dat ze al schakelen bij 3v.

Gebruikers-avatar
Berichten: 4802
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: Relais voor 12V DC schakelen met 3,3V DC

Berichtdoor nicoverduin » 29 Jun 2016, 07:19

Dan is ie nog 2x zo duur uit....
Docent HBO Software Engineering, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Berichten: 2362
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: Relais voor 12V DC schakelen met 3,3V DC

Berichtdoor shooter » 29 Jun 2016, 09:09

ja zo is het een prima keuze hoor, als je dan het schematje volgt dan komt het wel goed, je moet dan nog wel de neo van voeding voorzien (die 3.3 Volt.
wellicht zal de weerstand iets kleiner moeten worden om de transistor goed te laten schakelen.

en in plaats van het motortje kun je van alles bedienen.
zelfs dimmen gaat (als je een PWM uitgang gebruikt.)
paul deelen
shooter@home.nl

Berichten: 40
Geregistreerd: 19 Mei 2016, 15:37

Re: Relais voor 12V DC schakelen met 3,3V DC

Berichtdoor cuhka » 29 Jun 2016, 09:15

nicoverduin schreef:Omdat je vaag bent in je specificaties. Nergens is aangegeven hoeveel stroom je wilde schakelen. Daarnaast moet er als er een beetje stroom door loopt een koelelement erbij genomen worden.Dat moet allemaal ergens gemonteerd worden er moet gesoldeerd worden en als er sluiting in de NPN komt heb je nog kans dat hij de Arduino meeneemt. Daarom hebben die relais bordjes een optokoppelaar die een galvanische scheiding geven tussen de Arduino en het te schakelen gebeuren. De Arduino is tot minimaal 1000V gescheiden van de Arduino. Al fikt het relais uit, blijft de rest heel.
En dan heb je ook nog eens de verzendkosten. Per saldo ben je goedkoper uit met gewoon zo'n bordje.


Ik wil een deurmagneet schakelen, zoals deze: http://www.deurmagneet.nl/index.php/deurmagneet-binnen/10000-deurmagneet-272-kg.html.

Afbeelding

De specificities zijn als volgt:
Operating Voltage: 12 /24 VDC
Current draw: 500mA /12VDC ; 250mA /24VDC
(at temp erature 20 C)
Bond sensor output (10000R) :
SPDT r ated 0.5A/125VAC; 1A/24VDC

Gebruikers-avatar
Berichten: 4802
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: Relais voor 12V DC schakelen met 3,3V DC

Berichtdoor nicoverduin » 29 Jun 2016, 10:39

Dat is niks. Daar kun je gerust dit gebruiken : http://www.aliexpress.com/item/TOP-MOSF ... 24e698d527
Docent HBO Software Engineering, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Volgende

Terug naar Overige projecten

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten