screens automatiseren

Projecten die niet passen in bovenstaande onderwerpen
Berichten: 12
Geregistreerd: 10 Mei 2016, 11:31

screens automatiseren

Berichtdoor r.obbink » 10 Mei 2016, 11:35

Hallo allemaal,

via via kwam ik hier terecht en ik heb een vraag.

Ik ben nieuw met Arduino maar zou het volgende willen realiseren.

Wij hebben een 4 tal screens die met 230 V motoren omhoog en naar beneden gaan. de bediening gaar van binnenuit met draaiknoppen. linksom = omhoog, rechtsom = omlaag midden = scherm stopt

Nu wil ik deze gaan besturen met Arduino.

Mijn vraag is wat ik dan nodig heb aan hardware, en of de programmering moelijk is

met groet

René

Advertisement

Gebruikers-avatar
Berichten: 4836
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: screens automatiseren

Berichtdoor nicoverduin » 10 Mei 2016, 12:35

a) Ik neem ff aan dat die draaiknoppen schakelaars zijn?
b) welke stroom nemen die motoren af? Of hoeveel watt zijn ze. Dit is bepalend voor het type relais.
c) heb je een foto van die schakelaar (voor en achterkant)? Of nog beter het huidige aansluit schema
Docent HBO Software Engineering, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Berichten: 2389
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: screens automatiseren

Berichtdoor shooter » 10 Mei 2016, 22:44

dat betekent voor elk scherm 2 relais dus een relaisbordje met 8 relais en een voeding voor die relais is voldoende.
programmering is vrij simpel als je drukknoppen gebruikt, maar je kunt ze zelfs via internet bedien als je een beetje verder bent in arduino.
paul deelen
shooter@home.nl

Gebruikers-avatar
Berichten: 4836
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: screens automatiseren

Berichtdoor nicoverduin » 10 Mei 2016, 22:56

shooter schreef:dat betekent voor elk scherm 2 relais dus een relaisbordje met 8 relais en een voeding voor die relais is voldoende.
programmering is vrij simpel als je drukknoppen gebruikt, maar je kunt ze zelfs via internet bedien als je een beetje verder bent in arduino.
Is dit niet een wat vroegtijdige conclusie? Weet jij hoe groot die motoren zijn (ja 230V? Stroom?)? Grootte van de schermen? Soort knoppen. Of ga je maar ergens van uit? En ik vraag me af of je handig bezig bent met de goedkoopste van de goedkoopste relais....veiligheid?
Docent HBO Software Engineering, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Berichten: 2389
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: screens automatiseren

Berichtdoor shooter » 11 Mei 2016, 09:04

die schermen hebben een klein motortje in zich (met eindcontacten) en trekken nog geen 1 ampere dus kan gewoon op een relaisbordje,
de OP vraagt of het kan en ja dat kan toch.
veiligheid moeten ze toch zelf doen nico.
die knoppen zijn wisselschakelaars met 1 contact die naar de bruine draad gaat en een naar de beide motordraden, dan de nul aansluiten op de blauwe en de aarde op de geel/groene. nou dat zal wel lukken hoor.

programmering is in het begin vrij eenvoudig met loop{if (digitalRead(omhoogpin)) {digitalWrite(motoromhoogpin,HIGH);}else{digitalWrite(motoromhoogpin,LOW);}}
leuk he die oneliners.

ik weet zelf ook wel dat het beter is om hier 2 kastjes etc van te maken en de eindcontacten te gebruiken etc, maar de OP vroeg alleen maar of het mogelijk is, en dan ga ik een beginner niet opzadelen met allerlei poespas.
paul deelen
shooter@home.nl

Berichten: 12
Geregistreerd: 10 Mei 2016, 11:31

Re: screens automatiseren

Berichtdoor r.obbink » 13 Mei 2016, 10:03

@ Allen

dank voor de reacties en het meedenken.


de screens worden inderdaad aangestuurd door 230 V motoren, het zijn standaard screens van een woonhuis,

je bedient ze met een draaiknop die link- en rechtsom kan, daar staat idd 230 V op.

Afbeelding

Ik begrijp dat bediening met de Arduino dus wel degelijk mogelijk is, zelfs via internet! Dat laatste zou heel wenselijk zijn.

zelfs een programmering neergezet! Dank daarvoor!!!

Nu de volgende vraag:

Welk arduino bordje zouden jullie aanraden en waar te koop?
Welke relaisschakelingen moet ik aanschaffen?

Alvast bedankt en goed weekend!

met groet

Rene

Berichten: 2389
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: screens automatiseren

Berichtdoor shooter » 14 Mei 2016, 09:59

persoonlijk het liefste nano of mega, een relaisbordje bijv met 4 relais erop en dan 2 bordjes naast elkaar. zorg wel voor een extra voeding voor die bordjes, en een voeding van 12 Volt voor het geheel.
Omdat je toch maar 1 relais tegelijk aan hebt staan is elke stekkervoeding geschikt.
paul deelen
shooter@home.nl

Berichten: 12
Geregistreerd: 10 Mei 2016, 11:31

Re: screens automatiseren

Berichtdoor r.obbink » 17 Mei 2016, 08:56

Hallo Paul


dank voor je info.

dus in feite moet ik aanschaffen:
ARDUINO MEGA2560 REV3 - ATMEGA2560
DC 5V 4-kanaals relais module Met Optocoupler Voor Arduino PIC ARM AVR DSP #00833688

En een voeding voor genoemd relais

Heb ik dit goed bedacht of mis ik dan nog wat

groet

Rene

Berichten: 2389
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: screens automatiseren

Berichtdoor shooter » 17 Mei 2016, 19:36

een paar simpele drukknopjes , dan kun je de schakelaars gewoon laten zitten voor handbediening, en over elke schakelaar dan een relais contact.
paul deelen
shooter@home.nl

Gebruikers-avatar
Berichten: 4836
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: screens automatiseren

Berichtdoor nicoverduin » 17 Mei 2016, 20:29

Met een Uno red hij het ook nog wel. 8 knoppen en 4 relais. Houdt hij nog 6 pinnen over voor een knipper centrale :)
Docent HBO Software Engineering, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Volgende

Terug naar Overige projecten

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast