pH meting

Software die niet past in bovenstaande onderwerpen
Berichten: 243
Geregistreerd: 23 Okt 2016, 20:29

pH meting

Berichtdoor benvo » 13 Jul 2017, 18:30

Hallo allemaal,

Voor mijn Aquarium controller ben ik bezig met het pH meting deel.
Hiervoor gebruik ik een Arduino Mega met een pH module zoals hieronder

Uiteraard zit hier een sensor op aangesloten.
De sketch die ik heb werkt. De voltages en uiteraard dus ook de pH waardes verschillen teveel. E.e.a. is niet erg stabiel. Wanneer ik de waardes laat afdrukken is dit goed te zien. Ik dacht dit te ondervangen door een for loop in te voegen waarop ik telkens het gemiddelde uit 10 metingen haal.
Het helpt niet echt. Mijn vraag; hoe kan ik dit oplossen? Software matig of misschien met een condensator tussen 5v en data uitgang? (Welke waarde zou deze dan moeten hebben?)

cpp code
int ph_pin = A2; //Pen nummer verbonden met de Po uitgang

void setup() {
Serial.begin(9600);
}

void loop() {
static unsigned long samplingTime = millis();
if (millis() - samplingTime > samplingInterval)
{
int measure = analogRead(ph_pin);
Serial.print("Measure: ");
Serial.print(measure);


double voltage = 5 / 1024.0 * measure; //digitaal naar Volt conversie


Serial.print("\tVoltage: ");
Serial.print(voltage, 3);



// PH_stap berekening = (volt@PH7 - volt@PH4) / (PH7 - PH4)
// PH_test = PH7 - ((volt@PH7 - volt@test) / PH_stap)
float Po = 7 + ((2.5 - voltage) / 0.48);

int i;
float x;
float y;
for (i = 0; i == 10; i++)
{
x = 0;
x = y + Po;
y = x;
}
x = x / i;
Serial.print("\tPH: ");
Serial.print(Po, 2);

Serial.println("");
samplingTime = millis();
}
}
[code][/code]
Laatst gewijzigd door benvo op 13 Jul 2017, 18:34, in totaal 1 keer gewijzigd.

Advertisement

Berichten: 243
Geregistreerd: 23 Okt 2016, 20:29

Re: pH meting

Berichtdoor benvo » 13 Jul 2017, 18:33

Oeps, vergeet ik het plaatje van de module....


Afbeelding


Dank voor jullie tijd.

Groet,
Ben.

Berichten: 105
Geregistreerd: 28 Dec 2014, 23:20
Woonplaats: Bilzen BE

Re: pH meting

Berichtdoor Dries » 14 Jul 2017, 09:02

Hoi Ben, waar heb je deze PH sensor vandaan?
ik heb deze aangeschaft: https://www.iprototype.nl/products/comp ... er-kit-pro de bijbehorende Sketch werkt goed.
Misschien deze sketch aanpassen naar jou code?

Berichten: 243
Geregistreerd: 23 Okt 2016, 20:29

Re: pH meting

Berichtdoor benvo » 14 Jul 2017, 12:02

Dag Dries,

Dank je wel voor je hulp.
De sketch die jij aangaf bevat inderdaad de buffers die ik nodig was. We gaan kijken of hij voor mij werkt.
In de sketch van mijzelf die hierboven staan staat trouwens ook nog een fout maar goed, jouw sketch is in ieder geval beter door de buffers. Als ik mijn module uitgang aansluit op A0 blijven er nog rare sprongen naar beneden én naar boven komen.

Deze module heb ik via onze Chinese vrienden gehaald. De kwaliteit zal wellicht naar de prijs zijn maar dat gaan we zien.

Werkt jouw controller naar tevredenheid?
Benieuwd hoe die er uitziet.

Dank nogmaals!

Groet,
Ben.

Berichten: 243
Geregistreerd: 23 Okt 2016, 20:29

Re: pH meting

Berichtdoor benvo » 14 Jul 2017, 13:17

@ Dries,

Er zijn al jongere versies van jouw sketch. Voordeel; in versie 1.1 kun je ook je offset invullen. Toch wel belangrijk, na het ijken!

https://www.dfrobot.com/wiki/index.php/ ... ample_Code

Groet,
Ben.

Berichten: 243
Geregistreerd: 23 Okt 2016, 20:29

Re: pH meting

Berichtdoor benvo » 14 Jul 2017, 17:26

Hallo allemaal,

Om het probleem te verduidelijken laat ik graag even een filmpje zien. Alles is uitgeschakeld, behalve uiteraard de pH meting, om zoveel mogelijk externe storingen te vermijden.


https://www.youtube.com/watch?v=IDO0tPR ... e=youtu.be


Groet,
Ben.

Berichten: 2131
Geregistreerd: 16 Okt 2013, 14:31
Woonplaats: s hertogenbosch

Re: pH meting

Berichtdoor shooter » 17 Jul 2017, 19:56

je sampling interval is 0 dus hij vliegt erdoor heen, verder is je resultaat eigenlijk prima hoor, je kunt niet beter verwachten voor deze prijs.
je werkt met machten (want pH is de log van de hoeveelheid. dus ben tevreden, en de nauwkeurigheid daalt als je gaat middelen. Zorg voor een stabiele voeding en zet er rustig een varkensneus en een condensator bij kan nooit kwaad.
Wat je ziet is normale ruis,
paul deelen
shooter@home.nl

Berichten: 105
Geregistreerd: 28 Dec 2014, 23:20
Woonplaats: Bilzen BE

Re: pH meting

Berichtdoor Dries » 20 Jul 2017, 10:06

Hoi Ben,

die sonde werkt zeer goed hier, is nu wel eventjes terug uit dienst maar voor de rest een mooie tool icm die skecthes.
Welke vissen heb je eigenljk of moeten we hiervoor naar een ander forum :mrgreen: ???

Berichten: 243
Geregistreerd: 23 Okt 2016, 20:29

Re: pH meting

Berichtdoor benvo » 20 Jul 2017, 17:21

shooter schreef:je sampling interval is 0 dus hij vliegt erdoor heen, verder is je resultaat eigenlijk prima hoor, je kunt niet beter verwachten voor deze prijs.
je werkt met machten (want pH is de log van de hoeveelheid. dus ben tevreden, en de nauwkeurigheid daalt als je gaat middelen. Zorg voor een stabiele voeding en zet er rustig een varkensneus en een condensator bij kan nooit kwaad.
Wat je ziet is normale ruis,



Dank je, shooter, voor je reactie.
Wat de sampling interval aangaat, ik schreef hierboven al dat er een fout in de sketch zat. Jij zag het dus ook!
Dat de nauwkeurigheid daalt als je gaat middelen is eigenlijk niet zo erg. Het is ook niet nodig dat er veel metingen plaatsvinden. Zou ook leiden tot te veel druk op mijn Nextion scherm, overload dus. Maar, hoe dan ook, mijn probleem is opgelost. Ik gebruik nu een wat gewijzigde sketch, de meter staat nu redelijk stabiel. En is bovendien ook nog nauwkeurig in vergelijk met een andere, kant klare pH meter die ik heb. Na calibratie van beide meters komen de waardes aardig goed overeen. De reden dat dit nodig was, een stabielere weergave, is gelegen in het feit dat wanneer de pH waarde te hoog oploopt er middels een relais een magneetklep van de CO2 toevoer opengezet gaat worden. Uiteraard wordt e.e.a. ook weer afgesloten bij een in te stellen waarde. Een te grote fluctuering zou gezorgd hebben voor een relais dat voortdurend open en dicht zou gaan.

Groet,
Ben.
Laatst gewijzigd door benvo op 20 Jul 2017, 17:31, in totaal 1 keer gewijzigd.

Berichten: 243
Geregistreerd: 23 Okt 2016, 20:29

Re: pH meting

Berichtdoor benvo » 20 Jul 2017, 17:27

Dries schreef:Hoi Ben,

die sonde werkt zeer goed hier, is nu wel eventjes terug uit dienst maar voor de rest een mooie tool icm die skecthes.
Welke vissen heb je eigenljk of moeten we hiervoor naar een ander forum :mrgreen: ???


Nu gebruik ik een sketch van YouYou versie 1.1 die ik aangepast heb voor mijn ronde meters.
Bovendien heb ik de berekening van 5 naar 10 verdubbelt en de samplingTime naar twee seconden gezet. Dit maakt alles mooi stabiel en ook goed genoeg wat de nauwkeurigheid aangaat.
Wat de visjes betreft; Aquaforum?

Dank voor je reactie en groet,
Ben.

Terug naar Overige Software

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast