Tinkercad Arduino simulatie geprobeerd.

Alles wat niet past in bovenstaande onderwerpen
Gebruikers-avatar
Berichten: 1792
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Tinkercad Arduino simulatie geprobeerd.

Berichtdoor Koepel » 27 Mrt 2018, 23:38

Op https://www.tinkercad.com is het mogelijk om met een Arduino Uno simulatie te werken.
Het is nodig je aan te melden (bij Autodesk).
De programmeertaal is "Blocks", dat is mBlock.

De mogelijkheden zijn beperkt maar wel aardig uitgewerkt.
Ik heb 5 leds op 220 Ω en 1 led op 220 Ω. Die 5 branden dus echt minder fel.
De led met 10 Ω heeft een uitroepteken dat die led teveel stroom krijgt.

Met de draden is het al snel een puinhoop. De GND aan de rechterkant is erg lelijk. Dat vergt dus tijd om het netjes te maken.

De gegenereerde code kun je ook opvragen. Dit werd het:
Code: Alles selecteren
void setup()
{
  pinMode(2, OUTPUT);
  pinMode(3, OUTPUT);
  pinMode(8, OUTPUT);
  pinMode(4, OUTPUT);
}

void loop()
{
  digitalWrite(2, HIGH);
  digitalWrite(3, HIGH);
  delay(1000); // Wait for 1000 millisecond(s)
  digitalWrite(8, LOW);
  delay(1000); // Wait for 1000 millisecond(s)
  digitalWrite(8, HIGH);
  tone(4, 220, 1000); // play tone 45 (A3 = 220 Hz)
}
Bijlagen
tinker2.png
tinker2.png (12.99 KiB) 976 keer bekeken
tinker1.png
tinker1.png (63.13 KiB) 976 keer bekeken

Advertisement

Gebruikers-avatar
Berichten: 255
Geregistreerd: 15 Nov 2015, 11:54

Re: Tinkercad Arduino simulatie geprobeerd.

Berichtdoor Gij Kieken » 28 Mrt 2018, 10:33

Hey Koepel,
Ziet er leuk uit op het eerste gezicht, maar meteen een vraagje voordat ik mij inschrijf.
Kun je een zelf gemaakte sketch b.v. met de IDE ook uploaden en testen?

Gebruikers-avatar
Berichten: 1792
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: Tinkercad Arduino simulatie geprobeerd.

Berichtdoor Koepel » 28 Mrt 2018, 11:11

Nee, je kunt eigenlijk helemaal niet met een sketch werken. Alleen met "Blocks", dat is dat plaatje met blauwe en orange lego-achtige code elementen.

De luidspreker geeft ook geen geluid via de computer. De witte cirkel-dingen op de luidspreker knipperen om aan te geven dat er geluid uit komt.

Dus je kunt "Blocks"/mBlock proberen zonder iets op je computer te installeren. Het is mogelijk om de sketch te downloaden om het op een echte Arduino te zetten.

Gebruikers-avatar
Berichten: 255
Geregistreerd: 15 Nov 2015, 11:54

Re: Tinkercad Arduino simulatie geprobeerd.

Berichtdoor Gij Kieken » 28 Mrt 2018, 11:55

Ben eigenlijk all een tijdje opzoek naar echte simulator voor Arduino.
Iets waar b.v. een isr e.d. ook op zou werken.
Dit zou handig zijn als je eens vlug iets wilt testen zonder gedoe met kabeltjes.
Spulletjes met Led's aan enzo dat lukt wel,maar als je iets echt wil testen met functies en interrupts dan loopt het meestal fout.
Laatst gewijzigd door Gij Kieken op 28 Mrt 2018, 12:03, in totaal 1 keer gewijzigd.

Gebruikers-avatar
Berichten: 4877
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: Tinkercad Arduino simulatie geprobeerd.

Berichtdoor nicoverduin » 28 Mrt 2018, 12:03

Eigenlijk zou je een virtual atmega328p moeten hebben. Voor de oude processors zoals de 6502 bestaan ze al. Dus zoek een gek die er een maakt:)
Docent HBO Software Engineering, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Gebruikers-avatar
Berichten: 255
Geregistreerd: 15 Nov 2015, 11:54

Re: Tinkercad Arduino simulatie geprobeerd.

Berichtdoor Gij Kieken » 28 Mrt 2018, 12:23

@Nico
'k zal nog een beetje geduld moeten uitoefenen denk ik en eerst wat epibreren.
Met de 6502 heb jammer genoeg nooit iets ondernomen wel met de Z80A wel, was te jong en onervaren.
Toen bestond het internet nog niet zo als het nu is , alles voorgekauwd.
Als je iets wilde doen moest je een boek aanschaffen en die waren ook al niet dik bezaaid.
Jou (het is niet echt een metafoor) over leren vissen en consumeren vind ik dan ook een goede uitdrukking.

Gebruikers-avatar
Berichten: 1792
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: Tinkercad Arduino simulatie geprobeerd.

Berichtdoor Koepel » 28 Mrt 2018, 13:04

Er staan nogal eens vragen op forums dat iets niet werkt met een simulator. Voor zover ik weet zijn ze allemaal niet zo handig.
De Arduino is pas leuk als er iets aan verbonden wordt, een sensor bijvoorbeeld, en daar gaan de simulaties de mist in.
De timing, of iets met I2C of met interrupts, het wordt voor de simulators al snel te ingewikkeld.

Het is dus vaak eenvoudiger en sneller om even een paar draden in een breadboard te steken en de sketch te proberen.

Kan een simulatie ook het denderen van een knop simuleren ? Ha ha, dat ben ik nog niet tegengekomen.

Gebruikers-avatar
Berichten: 4877
Geregistreerd: 13 Mei 2013, 20:57
Woonplaats: Heemskerk

Re: Tinkercad Arduino simulatie geprobeerd.

Berichtdoor nicoverduin » 28 Mrt 2018, 13:26

Gij Kieken schreef:@Nico
'k zal nog een beetje geduld moeten uitoefenen denk ik en eerst wat epibreren.
Met de 6502 heb jammer genoeg nooit iets ondernomen wel met de Z80A wel, was te jong en onervaren.
Toen bestond het internet nog niet zo als het nu is , alles voorgekauwd.
Als je iets wilde doen moest je een boek aanschaffen en die waren ook al niet dik bezaaid.
Jou (het is niet echt een metafoor) over leren vissen en consumeren vind ik dan ook een goede uitdrukking.
Wees blij dat je geen internet had. Zelf uitzoeken is nog steeds de beste manier om te leren
Docent HBO Software Engineering, Embedded ontwikkelaar & elektronicus
http://www.verelec.nl

Gebruikers-avatar
Berichten: 1792
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: Tinkercad Arduino simulatie geprobeerd.

Berichtdoor Koepel » 28 Mrt 2018, 22:07

Correctie!
Het werkt wél met een sketch. Kies daarvoor "text".
Dan kun je ook een aantal libraries includen. De NeoPixel library zit er ook bij, en ook bij de onderdelen zitten verschillende NeoPixel onderdelen.
De piezo speaker geeft nu wel geluid via de browser.

De snelheid van het rekenwerk van de Arduino Uno hangt af van mijn computer/browser. Het is langzamer dan een echte Arduino Uno. De simulatie draait in de browser ?

Nu is dus ook debuggen op een Arduino Uno mogelijk. Als er een breakpoint op een regel is gezet, dan zijn de variabelen die op dat moment binnen de scope zijn te zien door er met de muis over te gaan.

P.S.: Inloggen met email, want inloggen met gebruikersnaam werkte bij mij niet.

Gebruikers-avatar
Berichten: 1792
Geregistreerd: 06 Aug 2016, 01:03

Re: Tinkercad Arduino simulatie geprobeerd.

Berichtdoor Koepel » 30 Mrt 2018, 03:45

Nu heb ik drie Arduino boards verbonden met I2C en elk met een eigen sketch. De simulatie draait volledig in mijn browser, maar wel een stuk langzamer dan realtime.
Bijlagen
multimaster.png
multimaster.png (14.15 KiB) 889 keer bekeken

Volgende

Terug naar Theekransje

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast